Sa invatam de la mayasi sa fim sanatosi! Vechi secrete pentru o viata in armonie

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:13
14189 citiri
Sa invatam de la mayasi sa fim sanatosi! Vechi secrete pentru o viata in armonie
Foto: Huffington Post

Cunoscuta civilizatie mayasa a prosperat timp de sase secole, inainte de prabusirea misterioasa, din jurul anului 900. Aceasta civilizatie, despre care continuam sa aflam lucruri interesante, avea insa multe secrete, gratie carora, in perioada sa de glorie, era una dintre cele mai prospere.

Din fericire, cateva astfel de secrete au ajuns pana la noi si ne-ar putea ajuta sa vedem lumea si propria existenta in alta lumina. Ne-ar putea ajuta sa fim mai sanatosi si sa traim in armonie atat cu noi insine, cat si cu cei din jur.

In lumea moderna - cand progresele tehnologice si excesul de informatii i-au determinat pe multi dintre noi sa se intoarca la elementele de baza - nevoia unei vechi intelepciuni ar putea fi mai importanta decat oricand inainte, atrage atentia Huffington Post.

Va prezentam cateva dintre metodele aplicate de mayasi, care dadeau sens vietii lor, aducand echilibru si sanatate corpului si sufletului. De ce nu ar functiona ele si in cazul nostru?

Seminte de chia, pentru un trup sanatos

Chia, derivat din cuvantul mayas ce desemneaza "puterea", era un aliment dietetic folosit de vechii azteci si mayasi, unul care i-a tinut sanatosi si plini de energie. Nu doar ca inghiteau zilnic aceste seminte, insa mayasii le foloseau si in cadrul ceremoniilor religioase.

Aceste seminte sunt bogate in proteine si fibre si contin acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru mentinerea functiei cognitive. Recentele cercetari arata ca joaca un rol chiar si in prevenirea cancerului.

Corpul si sufletul, tratate ca un tot

Pentru mayasi, sanatatea presupunea echilibru. Boala era vazuta ca o manifestare a dezechilibrului. Pentru a vindeca acest dezechilibru, mayasii recurgeau la plante si ierburi, masaj, acupunctura, hidroterapie si rugaciune in procedurile lor de vindecare.

Vindecarea, la mayasi, presupunea atat partea fizica, cat si spiritul, prin religie. Recunosteau atat boala trupului, cat si pe cea a spiritului, vazand interconectarea acestora. Vindecatorii mayasi cantau pentru a echilibra fluxul ch'ulel sau forta vietii, in organism, facand din medicina mayasa una similara cu cea traditionala chineza.

"Lumile fizice si spirituale au fost la capetele opuse ale unui flux continuu, inconjurat de medicina care a ajutat spiritele in procesul de vindecare", scrie Bonnie Bley in cartea "The Ancient Maya and their City of Tulum".

Vindecatorii - rol central in cultura mayasa

In civilizatia mayasa, vindecatorii au jucat un rol central in comunitate. Ei aveau cunostinte aprofundate ale metodelor de vindecare, pe care le-au folosit pentru a readuce un bolnav la o stare de echilibru.

Ciocolata, ca panaceu

Se crede ca in urma cu 2.600 de ani, mayasii consumau regulat ciocolata. Arheologii au gasit urme de ciocolata pe un ceainic vechi, aratand astfel ca mayasii consumau ciocolata cu 1.000 de ani mai devreme decat se credea pana acum.

Mayasii au inclus cacaua in dieta lor pentru a-si mentine starea de sanatate, aceasta jucand un rol esential. Bautura ce are la baza pudra de cacao este un aliment bogat in magneziu - un mineral care este important pentru multe dintre procesele din organism -, dar si in calciu, fier, cupru, zinc, potasiu si fibre.

Ciclurile naturale ale vietii si mortii

O credinta puternica in ciclurile naturale ale nasterii si mortii dadeau sens si consistenta vietii mayasilor si formau baza convingerilor religioase.

"Mayasii au crezut profund in natura ciclica a vietii - nimic nu a fost niciodata 'nascut' si nimic nu a fost niciodata 'mort' - si aceasta credinta a inspirat punctul lor de vedere asupra zeilor si cosmosului", se scrie in Enciclopedia Vechii Istorii.

Animalele de companie, pentru un echilibru interior

In perioada arhaica, mayasii au domesticit caini si curcani. "In timp ce curcanii au fost folositi pentru hrana, cainii au fost adesea tinuti ca tovarasi", explica arheologul Robert Sharer.

Sistem complex de gestionare a apei

Cercetari recente au aratat ca mayasii au avut un sistem de gestionare al apei extrem de sofisticat. Acesta a cuprins transportul apei, fantani si toalete. Atunci cand spaniolii au cucerit zona unde locuiau mayasii, ei au descoperit un sistem avansat de gospodarire a apei, care ii tinea sanatosi pe mayasi.

Familia, esentiala pentru mayasi

In cultura mayasa, familia era extrem de importanta. Gospodariile familiilor multiple au facut parte din traditia culturii mayase. "Aceste gospodarii ale familiilor multiple au insemmnat o mare varietate de legaturi de rudenie, parinti si fii, parinti si fiice, doi sau trei frati sau surori, veri, matusi si unchi", a explicat antropologul Richard Wilk, aratand ce importanta era aceasta latura a vietii pentru viata si echilibrul mayasilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#secrete civilizatia mayasa, #secretele vietii civilizatia mayasa, #mayasi sanatate, #mayasi cacao, #mayasi sistem organizare , #inedit