Sapte "gauri negre" ale planetei noastre

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 12:32

   

Sapte "gauri negre" ale planetei noastre
Suntem obisnuiti sa cautam explicatii paranormale la tot ce pare supraomenesc pe Terra: piramidele le-ar fi construit extraterestrii, colosii din Insula Pastelui, atlantii. Dar exista si colosi a caror existenta are explicatii plauzibile si, poate tocmai de aceea, sunt mai putin cunoscuti.

Printre acestia se numara craterele, presarate pe planeta aidoma celor de pe Luna. Uneori stim sa ni le explicam si nu ne miram privindu-le, iar alteori ne uitam mirati tocmai pentru faptul ca nu le gasim explicatia.

Exista pe Pamant cratere aparute prin impactul cu metoritii, dar exista si altele pe care noi insine ni le-am facut, conform Pravda. Merita citate cateva din ambele categorii.

Craterul Kimberley

Marele crater Kimberly este o groapa circulara, cu diametrul de 1,8 km si adancimea de 1,2 km, si poate am crede ca poarta marca extraterestrilor daca n-am sti cu precizie ca a fost construit prin escavare manuala, cu multa truda, incepand cu secolul al XIX-lea, de catre exploratorii carierelor de diamant.

S-au escavat 22 milioane de tona de roca pentru a se obtine 1,7 tone de piatra pretioasa. Cariera a fost parasita in anul 1914, dupa care apele subterane au invadat-o pana la jumtatate.

In prezent, craterul reprezinta o atractie turistica si se fac demersuri pentru a fi inscris in patrimonial mondial.

Palnia Monticello Dam

Situata la Napa, in California, palnia este supranumita "regina tuturor gaurilor negre create de om".

Un urias deversor circular, cu un diametru de 22 metri, preia "prea-plinul" barajului din zona, atunci cand in sezonul ploios barajul este depasit de nivelul apelor.

I s-a spus gaura neagra din California, intrucat, privita din avion, este perceputa ca o mare gaura neagra in care se scurge vartejul excesului de apa din baraj, cu o viteza de 1,37 km/sec.

Constructia este inalta de 93 m si lunga de 312 m. Intrucat au aparut temerari dornici sa-si demonstreze performantele sportive, autoritatile locale au instituit o paza stricta, interzicand orice incercare de a inota aici - sinonima cu sinuciderea.

Mina de diamant din Mirny (Iakutia)

Si in acest caz este vorba despre o expoatare de diamant parasita, craterul avand diametrul de 1,2 km si adancimea de peste o jumatate de kilometru.

Pentru punerea in valoare a acestei neobisnuite constructii, biroul de arhitectura rus AB Ellis studiaza construirea unui oras subteran, departe de factorii poluanti existenti la suprafata.

Planul prevede terminarea lucrarii in anul 2020, cand orasul, plasat pe trei niveluri, va putea gazdui 100.000 locuitori.

Canionul Bingham

Situat in Utah, langa Salt Lake City (SUA), Bingham Canyon este cea mai mare cariera aflata inca in functiune, pentru extrasul minereurilor de cupru, molibden, aur si argint. Este cariera cu cel mai mare volum escavat vreodata de om.

Din 1883, cand a inceput escavarea, si pana in prezent au fost valorificate 17 milioane de tone cupru, 652 tone de aur si 5386 tone de argint.

Craterul are o adancime de 1,2 km si un diametru de 4 km, putand fi observat de pe Luna.

Craterul este declarat patrimoniu national al SUA si constituie un interesant obiectiv turistic. Are amenajarile necesare in acest scop.

Great Blue Hole

Celebrul Jacques Yves Cousteau punea acest misterios loc in topul celor mai bune pentru scufundari. Este un monument al naturii: o pestera de corali, lata de 300 de metri, adanca de 145 m.

Pestera subacvatica este situata in Marea Caraibelor, la 100 km de Belize City. A facut-o celebra bogatia recifelor de corali, apa uimitor de limpede, dar si numele lui Cousteau.

Abyss Sarisarinama

In Venezuela, pe un platou situat la 2.300 m deasupra nivelului marii, stau enigmatice in fata curiosilor gauri rotunde avand adancimea egala cu diametrul (350 m), toate identice ca forma si imposibil de explicat.

Se crede ca gaurile s-au format in urma actiunii de erodare a unor rauri subterane, disparute intre timp. Dimensiunile lor fiind mult mai modeste decat cele ale exploatarilor de diamante, ar fi cu atat mai hazardat sa le cautam originea pe seama extraterestrilor sau a atlantilor.

Meteor Crater Berrindzhera

Ca si faimosul meteorit cazut acum un secol in Tunguska (Siberia), cel cazut in Arizona (SUA) a lasat in urma lui un bazin urias. Latimea este de 1200 m, iar adancimea de 200 m. S-a calculat ca meteoritul trebuie sa fi avut o latime de 30 de metri si o greutate de 100 de tone, iar impactul cu pamantul s-a produs acum 50.000 de ani.

Spre deosebire de fenomenul Tungus, in cazul celui din Arizona cercetarile moderne au permis stabilirea cu oarecare precizie a conditiilor in care s-a produs.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de6392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
derphysiker
rank 5
Hmm...
"cu o viteza de 1,37 km/sec". Viteza asta, de 1,37 km/sec, e imensa. In realitate (asa zice si articolul original din Pravda) se vorbeste despre un debit de 1370m³/secunda.
Eugen16
rank 5
*
Astia nu sint in stare sa preia corect o stire, un articol (idiferent de unde) nici sa stea in cap. :) :(
Sile
rank 5
Cam nasol cu geometria
Si chiar cu jurnalistica. Normal ar fi trebuit sa vedem si noi fotografiile fiecarei gauri.O gaura nu poate fi inalta, mai degraba adinca. O zi buna !
Sile
rank 5
Meteoritul din Tunguska
Nu a lasat nici un bazin. Mai documentati-va. Inca o zi buna !
19cornel
rank 5
A opta gaura neagra.
Este imposibil de vazut din cele mai performanti sateliti de culegere de informati, dar este reala ptr. multe milioane de romanii, sunt guvernele post decembriste, in general, si in particular cel din ultimi 2 ani si jumatate.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor