Situatie disperata in China: Desertul inainteaza spre Beijing

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 08:10
2934 citiri
Situatie disperata in China: Desertul inainteaza spre Beijing

Zilnic, Beijingul este lovit de furtuni de nisip. Daca in urma cu doar cativa ani, acestea erau privite ca un fenomen de neluat in seama, acum statul planteaza milioane de pomi in fata extinctiei desertului.

Cauza acestor fenomene este desertul Tianmo, care se gaseste la 90 de kilometri nord-vest de capitala chineza. Interesant este ca aceste furtuni nu reprezinta singura problema a locuitorilor din zona. Desertul inainteaza spre oras cu 4 metri pe an, iar regiunile uscate din jurul Beijingului devin din ce in ce mai ostile vietii.

La granita desertului, de peste 90 hectare, se afla satul Lun Baoshan, provincia Hebei. Dunele de nisip au ajuns in imediata apropiere a localitatii si pot sa-o inghita in orice moment. Astazi, in sat, traiesc in jur de 800 de oameni. Venitul mediu anual al fiecaruia este in jur de 1000 yuani (164 dolari). Inca din 1999, regiunea a intrat in atentia guvernului, scrie Sanovnik

De atunci, in decurs de mai multi ani, Guvernul a incercat diverse planuri pentru prevenirea dezastrului. Din cauza lipsei variantelor viabile, actiunile s-au dovedit inutile.

Daca in urma cu cativa ani veneau fonduri de la Guvernul central, acum acestea au fost sistate, iar autoritatile locale nu au bani pentru un efort planificat. In urma cu cinci ani, s-au sadit pomi pentru a se inverzi regiunea. Toti au murit insa din cauza lipsei apei.

Anul trecut, in satul Lun Baoshan a fost o seceta cumplita. Mare parte dintre culturile legumicole si pomicole au fost distruse. Locuitori au fost astfel obligati sa-si cumpere aproape toate legumele si fructele din alte parti. Compensatia pe care au primit-o de la stat a fost de doar 52 yuani.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...