Structuri spectaculoase, construite in secret (Galerie foto)

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 12:52
7115 citiri
Structuri spectaculoase, construite in secret (Galerie foto)
Foto: cracked

Oamenii au construit pana acum structuri uimitoare si proiecteaza altele care par ireale, de neimaginat. Unele dintre cele realizate deja au fost insa ridicate in secret, iar motivele pentru care s-a apelat la aceasta strategie sunt variate.

Conform Cracked, iata cateva structuri spectaculoase, construite in secret.

1. Catacombele doctorului Dyar

In septembrie 1924, roata unui camion care era condus prin Washington s-a desprins si a ramas in pamant. La o privire mai atenta, un grup de muncitori a descoperit apoi ca groapa in care intrase roata respectiva era intrarea intr-o galerie complexa de tuneluri, cu pereti captusiti atent cu caramida smaltuita - un material scump la acea vreme.

Un timp, ziarele au speculat intens asupra "autorului" acestui labirint, o ipoteza vehiculata fiind si cea a spionilor din Primul Razboi Mondial, insa, dupa cateva zile bune, doctorul Harrison G. Dyar, entomolog si expert in tantari, a declarat ca el a construit singur acele catacombe.

Cum tunelurile incepeau in curtea din spate a fostei sale locuinte, afirmatiile acestuia erau credibile, mai putin cea potrivit careia ar fi realizat singur intreaga retea. Tunelurile masurau peste 100 de metri in lungime si aveau adancimi de pana la 32 de metri (sub suprafata pamantului).

Totusi, el a fost ulterior crezut in totalitate - incepuse munca la ele in 1906 si continuase pana in 1916, cand a plecat din locuinta respectiva. Cu o rabdare incredibila, indepartase fiecare pumn de pamant cu ajutorul unor galeti si tinuse secreta realizarea.

"Am facut-o pentru miscare. Sapatul la tuneluri dupa serviciu este hobby-ul meu. Nu este nimic misterios in asta", a declarat el atunci. In plus, Dyar a continuat sa aiba aceeasi activitate si la noua casa la care se mutase, iar tunelurile de aici erau chiar mai evoluate: aveau scari din piatra, pereti de beton si erau iluminate electric.

2. Primul metrou din New York

In 1860, strazile din New York erau un loc neplacut in care sa te afli: crimele si aglomeratia impingeau tot mai intens catre gasirea unei alternative pentru transportul in comun. Iar Alfred Ely Beach a fost unul dintre primii oameni care s-au gandit la solutia unui metrou (desi astazi pare comuna si previzibila, pe atunci era ceva iesit din comun).

In scurt timp, el a construit prototipul pentru tunel, care a avut doar 95 de metri lungime si un diametru de 2,4 metri - de-a lungul bulevardului Broadway, intre strada Warren si strada Murray.

El a inceput ulterior constructia, in secret, si in mare parte cu propriii lui bani - 350.000 de dolari. Tunelul a fost facut mai mult pe timpul noptii si a fost nevoie de doar 58 de zile pentru a fi terminat. Vagonul de metrou, care putea cara 22 de pasageri, urma sa fie impins intre cele doua destinatii cu ajutorul unui ventilator de 48 de tone.

Proiectul nu a avut insa mare succes din cauza unui politician de la acea vreme - William Tweed, care detinea o firma de tramvaie si care, evident, avea interes ca aceasta sa aiba cat mai multi clienti.

3. A doua fabrica de avioane Boeing

In jurul anului 1940, a doua fabrica de avioane Boeing era una dintre cele mai mari si mai importante cladiri din lume. Aceasta era responsabila de producerea multor avioane militare pe care aliatii le-au folosit in cel de-Al Doilea Razboi Mondial - ulterior a fost supranumita "cladirea care a castigat Al Doilea Razboi Mondial". O astfel de fabrica trebuia insa bine mascata, altfel ar fi devenit principala tinta de bombardament aerian a inamicilor, mai ales ca era foarte mare si era situata in Washington.

Pentru a evita acest lucru, s-a apelat la unul dintre cei mai priceputi oameni in efecte speciale de la Hollywood - John Detlie. Pe acoperisul fabricii, acesta a realizat un decor fals astfel ca ceea ce din aer parea a fi un simplu si normal cartier, cu case, strazi, copaci si chiar mici dealuri (cum se vede in a doua imagine de mai jos) de aproape era o imensa macheta facuta in principal din placaj, panza groasa si multa vopsea.

Camuflajul era atat de detaliat incat se puteau citi si nume de strazi, alese insa in mod ironic, cum ar fi Bulevardul Iuta sau Strada Sintetica.

Intregul decor a costat circa un milion de dolari (la valoarea de acum s-a estimat ca ar fi 15 milioane de dolari), dar tot efortul a meritat.

4. Templele Damanhur

La mai mult de 30 de metri in pamant, sapate direct la poalele muntilor Alpi din nordul Italiei, si accesibile doar dintr-o casa mica (prima imagine), se afla templele Damanhur. Oberto Airaudi, care prefera sa i se spuna, simplu, Falco, a declarat ca de la varsta de 10 ani a avut viziuni paranormale cu temple complexe, dintr-o viata anterioara. Iar, in timp, si-a facut un scop din a transpune in realitate acele viziuni.

Intr-o noapte din august 1978, Falco si cativa colegi au inceput sa sape in munte. In urmatorii 14 ani, au lucrat in schimburi de cate patru ore, folosind doar unelte simple, manuale si schite facute de Falco, realizand unele dintre cele mai impresionante structuri subterane.

In aceasta perioada insa au inceput sa circule zvonuri conform carora ceva neobisnuit se intampla sub acea casa, astfel ca, in 1992, Falco s-a trezit cu mai multi politisti la usa. Initial, Falco a refuzat sa-i lase pe politisti inauntru, dar, cand acestia au amenintat ca vor folosi dinamita daca nu accepta, le-a permis sa patrunda in templele lui.

O ora le-a luat politistilor sa viziteze intreaga retea, iar uimirea lor a fost de proportii, mai ales ca templele erau decorate minutios (cum se vede mai ales in a treia imagine). Ulterior, Falco a primit permisiunea de a-si continua opera de arta, iar templele au fost supranumite "a opta minune a lumii".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#structuri spectaculoase construite secret, #constructii secrete, #constructii subterane , #inedit