Ziare.com

Topul celor mai mari bautori de vin din lume

Marti, 13 Martie 2012, ora 22:41

   

Topul celor mai mari bautori de vin din lume
Cei mari mari bautori de vinuri din lume au fost clasificati si anul trecut tot francezii, cu un consum mediu anual de 52,6 litri pe cap de locuitor (o sticla pe saptamana). Tot Franta este si cel mai mare exportator de vinuri din lume, potrivit unui studiu efectuat de Vinexpo, Franta.

Urmeaza Italia, cu 52,30 litri, Elvetia, cu 48,10 litri, Portugalia cu 45,80 litri, Danemarca cu 38 litri. SUA ocupa locul 15, cu cei 12,5 lirti pe cap de locuitor, iar China (inlusiv Honh Kong) ocupa locul 17, cu 17,30 litri, scrie L'Expansion.

In ce priveste valorile absolute, liderul mondial atat la volumul de vin consumat, cat si la cifra de afaceri este SUA (311,3 milioane baxuri de cate 9 litri). Urmeaza China cu 156,19 milioane baxuri.

Studiile precizeaza ca si in anii urmatori, pana in 2015, Franta isi va mentine titlul de lider la categoria bautori de vin. Incepand cu 2015, daca se confirma prognozele, consumul in Franta va scadea la 50,3 litri pe cap de locuitor, iar in Ialia va creste la 50,9 litri. Astfel, in 2015, Italia va deveni campionul mondialal bautorilor de vin.

Asa cum se vede, cei mai mari consumatori de vinuri sunt si mari producatori. Cu toate acestea, multe tari in care vita de vie nu poate fi cultivata, din cauza climei, figureaza in top pe pozitii confortabile, cea mai notorie fiind Norvegia, cu 21 litri.

As nota cu privire la originile vinului ca istoricii au date, din care rezulta ca acum 5000 ani se producea vin in Mesopotamia, dar si in Egipt sau Grecia asa cum rezulta din frece care s-au pastrat si care ilustreza scene privind cultura viilor si produerea vinului.

Daca ne referim si la legenda, mai aflam despre Noe, ca fusese cultivator de vii pana la potop si ca producea vin, pe care nu stim daca il consuma numai in familie sau il comercializa prin vecini, in sistemul troc.

Mai trebuie mentionat ca, bazandu-se pe elemente de ordin botanic si climateric, botanistul A.Griesbach localizeaza patria vitei de vie in tinuturile paduroase ale Pontului si Traciei, pana dincolo de Dunare.

Tot de la dansul, aflam despre cultura vitei de vie si fabricarea vinului ca acestea au devenit indeletniciri de baza a proto-dacilor, inca in mileniul II i. Cr. (epoca bronzului).

Trag concluzia ca or fi ei, francezii, in varful topului ca bautori, dar ca vechime, tot noi ii intrecem, ca urmasi ai dacilor. Daca o fi chiar asa sau nu, cred ca nu stie nimeni cu prercizie, dar ceva tot trebuie sa fie adevarat, cata vreme s-a transmis din generatie in generatie zicala "in vino, veritas".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7071 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor