Un cavaler in armura medievala reface drumul dintre Tarile Romane si Transilvania

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 22:16

   

Un cavaler in armura medievala reface drumul dintre Tarile Romane si Transilvania
Calare pe un armasar alb si imbracat in armura completa, Liviu Neagu strabate traseul Brasov - Codlea - Fagaras - Selimbar - Sibiu - Sebes - Hunedoara - Deva - Brad.

Neagu a initiat un proiect de reconstituire istorica a drumurilor comerciale si militare din secolele X - XIV intre tarile si provinciile romane.

Ideea i-a venit lui Liviu Neagu in urma cu trei ani, cand era instructor intr-o tabara medievala pentru copii de langa Brasov si a vazut ca, desi interesati de istorie, armament si calarie, copii nu prea stiu multe despre stramosii lor si timpurile medievale.

"Vreau sa demonstrez ca romanii nu-si omoara caii si nu-i folosesc numai la carnati si sarmale. Dar cel mai mult tin la retrezirea identitatii nationale, pentru ca politicienii incearca sa ne transforme, dintr-un popor al unei tari, intr-un popor al unui areal", a declarat cavalerul modern.

Proiectul, prevazut sa aiba o anvergura mai ampla, a inceput in 2012 cu ruta Iasi - Vatra Dornei - Targu Secuiesc - Brasov, dar s-a incheiat la putina vreme dupa iesirea din Iasi, datorita soferilor care claxonau si au speriat calul.

Sultan, un armasar pur-sange arab, a scapat doar cu o julitura dupa ce s-a ridicat in doua picioare si s-a lovit de parapetul unui pod.

Anul acesta, Neagu si-a propus un traseu mai lung, care sa strabata nu numai drumul campaniilor lui Mihai Viteazul, dar sa ajunga si la Complexul Memorial inchinat lui Avram Iancu, craiul motilor.

In afara traseului propriu-zis, Neagu si-a propus sa cercetaze nemijlocit tehnici de calatorie calare, de campare in conditii de campanie si sa intocmeasca un profil psihologic al luptatorului medieval.

Neagu, antrenor cu centura neagra in Aikido, este un impatimit al scrimei cu sabia sau katana si un colectionar de arme si armuri. In fiecare an, el participa la festivalurile transilvanene care au incluse in program turniruri.

Pentru anul viitor, Liviu Neagu si-a propus sa refaca o parte din drumul matasii. El va pleca din Brasov si va trece prin Varna, Istanbul, Mosul, Halep si va ajunge in punctul terminus Damasc.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5311 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Te-o
rank 5
Dle iulian Voicu,sunteti "ziarist"roman?
Citam o prostie din titlu:"un cavaler in armura medievala,reface drumul dintre Tarile Romane si Transilvania"!!!!!!
Transilvania,este,evident o tara japoneza,mongola sau,din aproape in aproape ...maghiara!
In al doilea rand nu au existat "tarile romane"la care din eroare va referiti ci Tara Moldovei si Muntenia numita si Tara Romaneasca,nu exausiv ci prin traditie!
Stefan cel Mare se referea la Muntenia ca fiind "L'altra Vlachia".Era mai intuitiv decat dvs.Este bine sa ne gandim si la subtilitati cand ne referim la probleme sensibile istorice!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor