Un continent despre care stim mai putin decat merita: Africa

Luni, 26 Mai 2014, ora 10:14
17422 citiri
Un continent despre care stim mai putin decat merita: Africa
Foto: Library Osu

Africa nu este numai cel mai ciudat continent, cu jungla sa, cu pustiurile sale, cu o populatie razboinica si multietnica, dar si un obietiv strategic, care a atras ca un magnet ambitia tuturor cuceritorilor de mare anvergura europeni: Alexandru Macedon, imparatii romani, Napoleon Bonaparte, ba chiar si Adolf Hitler.

Si totusi, despre Continentul Negru, unde s-au nascut astronomii, matematicienii si arhitectii antichitatii care au calculat si inaltat piramidele, ca sa ramana peste veacuri amintirea lor, stim foarte putin.

Lasand insa la o parte capitolul neinteles de cercetatori, Africa are destule ciudatenii care arata o data in plus ca este vorba de o lume complet diferita de restul lumii, cel putin prin faptul ca ne ofera suprize la tot pasul - apreciaza portalul Radioc, oferind cateva exemple.

Trasee montane din Africa, Orientul Mijlociu, Asia si Pacificul de Sud

* Africa este continentul cu cele mai multe tari: exact 53. Tara cu cea mai mare populatie este Nigeria, avand 140 milioane de locuitori. Cea mai putin numeros populata tara se numeste Seychelles si are 80.000 de locuitori.

* In Africa exista 3.000 grupari etnice diferite, dintre care numai in Nigeria sunt 370. Desi adesea aceste grupari se afla in state organizate, altele constituie triburi care se considera independente sau cel putin se comporta ca atare.

* Aproape fiecare trib are propria sa limba vorbita, cele mai multe fara cultura scrisa, iar membrii se simt mandri de apartenenta lor.

* Cel mai mare oras al Africii este Cairo, cu o populatie de 7,5 milioane de locuitori. Exista insa state a caror capitala nu depaseste dimensiunea unei comune de la noi.

* Suprafata desertului Sahara este numai cu putin mai mica decat suprafata Statelor Unite ale Americii. Vestigii descoperite de cercetatori au dovedit ca Sahara a fost candva fertila si locuita, iar unele petroglife gasite pe amplasament dateaza de peste 6.000 de ani.

* Desi in Africa se afla cel mai pare pustiu din lume, pe acelasi continent curge si cel mai lung fluviu din lume: Nilul. Se spune ca, daca n-ar fi existat Nilul, ale carui revarsari periodice favorizeaza lucrarile agricole, n-ar fi putut exista nici Egiptul, nici piramidele si nici faraonii care le-au contruit.

* Nicaieri in lume nu exista un continent cu atatea specii de animale mari, chiar uriase, ca in Africa: elefenti, hippopotami, lei, girafe, leoparzi, gheparzi, antilope, zebre si struti.

* In Africa se obtine o jumatate din intreaga productie mondiala de aur si aproape jumatate din productia lumii de diamante. Dar rezervele subterane nu sunt inca in intregime confirmate si s-ar putea sa mai ofere surprize penru generatiile viitoare.

* Rata fertilitatii in Africa este cea mai mare din lume, cifrandu-se la 4,3 copii la o femeie (2013), fata de o medie globala sub 2,5. Patru dintre tarile africane au speranta la viata cea mai mica din lume.

* Principala boala care macina Africa la sfarsitul secolului XX a fost SIDA. Conform evidentelor OMS, s-au infectat 22 milioane persoane, iar numarul deceselor s-a ridicat la 1,3 milioane intr-un an. In prezent, imbolnavirile si decesele au scazut simtitor, urmare masurilor profilactice aplicate.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#lucruri interesante Africa, #lucruri nestiute Africa, #lucruri inedite Africa , #inedit