Ziare.com

Un farseur original: cel mai bine platita opera contrafacuta

Marti, 15 Mai 2012, ora 09:47

   

Un farseur original: cel mai bine platita opera contrafacuta
In anul 1983, revista germana Stern a achizitionat o adevarata bomba editoriala: manuscrisele jurnalelor personale apartinand lui Adolf Hitler, in original. Legate in piele, cele 62 de caiete acopereau intreaga viata a dictatorului, pana in ziua de 16 aprilie 1945, cu doua saptamani inaintea mortii lui.

Editorii au platit fara sa clipeasca uriasa suma (pentru acea vreme) de 9,3 milioane marci germane, convinsi ca autenticitatea documentelor nu poate fi pusa la indoiala, dupa ce au analizat continutul meticulos, copertile pretentioase si hartia, care trada usor patina vremii, asternuta pe ea.

Un singur detaliu suspect, aflat chiar pe coperti, putea da de gol falsul, dar nimeni nu i-a dat atentie: initialele, caligrafiate cu caracter gotic complicat si cu llitere reliefate, indicau "FH" adica Fuhrer Hitler - sintagma fara sens si niciodata folosita - si nu "AH", cum ar fi fost normal, relateaza kabanik.ru.

Achizitionand manuscrisul, revista Stern a fost coplesita de edituri din intreaga lume, pentru a obtine dreptul de a publica insemnarile dictatorului. Insusi Rupert Murdoch, magnatul mass-media mondiala in acea vreme, s-a aratat interesat.

La numai o luna dupa ce a inceput publicarea pretioaselor manuscrse, un curios s-a aplecat cu atentie asupra lor. Nu i-a trebuit multa vreme sa constate ca era un fals, si chiar unul grosolan. Hartia, cerneala si copertile tradau o provenienta din productia curenta postbelica.

Trucul falsificatorului a constat in faptul ca tratase hartia cu ceai, ceea ce ii conferea un aspect ca patinat de vreme. Nu i-a fost greu politiei sa identifice autorul, un oarecare Conrad Kuyau, nascut in Dresda (Germania Rasariteana), a carui familie s-a reunit ulterior in vest.

In 1958, a urmat studiile Academiei de Arte Pastice din Stuttgard, pe care le-a abandonat in 1961, pentru a lucra ca artist independent. N-a excelat in domeniul artelor, dar a ramas celebru datorita faimosului fals, pentru care a fost condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare, executand insa numai trei, din motive de boala.

"Contrafaceri autentice Kuyau original"

Iesit din detentie, Conrad Kuyau s-a apucat sa produca "opere de arta" false, declarate ca atare (imitatii perfecte), deci pentru care nu putea fi invinuit. A deschis in Stuttgard un studio oficial cu lucrari pe care le intitula "contrafaceri autentice Kuyau original".

In mod ciudat, s-a bucurat de notorietate, atat prin reusita lucrarilor, cat si prin renumele sau, fiind considerat cel mai de seama falsificator al timpurilor.

Printre altele, unul din falsurile realizate de el a capatat o notorietate deosebita. Este vorba de "Omul cu casca de aur", facut dupa Rubens si vandut la un pret comparabil cu multe din lucrarile autentice ale vremii.

Un cancer al larigelui i-a pus capat vietii in anul 2000. Unele din falsurile sale, declarate ca atare, mai sunt cautate si astazi, cu titlu de curiozitate.

Incercarea altor autori de a-i urma exemplul si de a continua cultul "contrafacerilor autentice" a fost departe de succesul lui Conrad Kuyau, care s-a dovedit a fi - ca sa zic asa - un falsificator original si inimitabil.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Interesant!

.

 

Corectitudine

Domnule senior editor Victor Pitigoi, copiati ,rogu-va, corect articolele. Pe domnul despre care vorbiti il chema Konrad Kujau

 

Stuttgart

Stuttgart, Stuttgart......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor