Un nou record: Cubul Rubik a fost rezolvat in putin mai mult de o jumatate de secunda

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 21:00
9740 citiri
Un nou record: Cubul Rubik a fost rezolvat in putin mai mult de o jumatate de secunda
Foto: livescience.com

Robotul "Sub1 Reloaded" a reusit sa rezolve cubul lui Rubik in 637 milisecunde, cel mai bun timp de la inventarea cubului, in urma cu 30 de ani, relateaza vineri livescience.com.

Potrivit sursei citate, robotul reuseste sa rezolve puzzle-ul 3D de zece ori mai repede decat omul care detine recordul mondial.

In ceva mai mult de o jumatate de secunda (0,637 secunde), robotul "Sub1 Reloaded" a reusit sa faca toate partile cubului lui Rubik sa arate o singura culoare. El a reusit sa depaseasca astfel precedentul record de 0,887 secunde, detinut de o versiune anterioara a aceluiasi robot care utiliza un procesor diferit.

Compania germana de tehnologie Infineon a organizat evenimentul la targul Electronica de la Munchen din aceasta saptamana, ca un mod de a scoate un evidenta tehnologia masinilor care se conduc singure. Compania a prezentat cu acest prilej unul dintre microcipurile robotului "Sub1 Reloaded".

"Este necesara o putere uriasa de calcul pentru a rezolva un puzzle atat de complex cu o masina. In cazul 'Sub1 Reloaded', capacitatea de control motrice a fost asigurata de un microcip din familia AURIX? a Infineon, similar cu cel utilizat in sistemele de asistenta a soferului", informeaza Infineon intr-un comunicat.

Infineon sustine ca sunt posibile 42 de cvintilioane de combinatii ale patratelor colorate ale cubului lui Rubik.

Tentativa de depasire a recordului mondial a inceput cu apasarea unui buton. Camerele cu senzori au avut obturatoarele inlaturate, astfel ca computerul a putut vedea cum era asamblat cubul. Cipul de calcul, sau creierul masinii, cum a fost numit de Infineon, a determinat apoi cea mai rapida solutie. Comanda de executie a fost trimisa unui numar de sase brate cu miscare controlata.

Desi orice cub al lui Rubik poate fi rezolvat in doar 20 de miscari, inginerul Infineon Albert Beer nu a proiectat computerul pentru a utiliza cele mai putine miscari. In schimb, masina a fost programata sa realizeze cel mai bun timp, ceea ce i-a permis robotului "Sub1 Reloaded" sa realizeze miscari suplimentare pentru a-si realiza obiectivul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#robot record cub Rubik, #robot rezolvat cub Rubik , #inedit