Un portughez a fotografiat ferestrele din mai multe tari, inclusiv Romania - Ce-a iesit si ce crede despre noi Interviu

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 07:39
32262 citiri
Un portughez a fotografiat ferestrele din mai multe tari, inclusiv Romania - Ce-a iesit si ce crede despre noi Interviu
Foto: andrevicentegoncalves.com

Andre Goncalves este un tanar portughez pasionat de fotografie. In preumblarile sale, in cautarea unor frumuseti ce merita imortalizate, a ajuns si in Romania. Doua orase de la noi, Bucuresti si Brasov, au fost cuprinse intr-un amplu proiect, "Windows of the world" (Ferestrele lumii).

Pa langa ferestrele cladirilor din Venetia, Lisabona, Porto sau alte orase emblematice, si-au gasit loc in acest proiect si cele din Brasov sau Bucuresti.

De unde fascinatia sa pentru ferestre, ce spun ele despre omul care locuieste in spatele lor, despre arhitectura asezarii si chiar despre cultura acelei tari ne-a spus Andre Goncalves intr-un interviu acordat Ziare.com.

Fotografiile unei romance, virale pe Internet - Cum arata frumoasele din 37 de tari (Galerie foto)

Proiectul tau, "Ferestrele lumii", a implicat multe calatorii. Cate tari ai vizitat pentru realizarea fotografiilor?

Pentru acest proiect am vizitat cinci tari, insa curand vor fi sase (Portugalia, Spania, Italia, Austria, Romania si Anglia, saptamana viitoare).

Explicatie foto: Ferestre fotografiate in Ericeira, Portugalia

Ferestrele imobilelor carei tari sunt favoritele tale?

E greu sa aleg, insa mi-au placut mult cele vazute in Lisabona, datorita fatadelor acoperite cu placi ceramice.

Explicatie foto: Ferestre fotografiate in Lisabona

De unde vine aceasta fascinatie pentru ferestre?

Intotdeauna mi-au placut si am fost curios sa vad cat de diverse pot fi. In plus, imi place sa colectionez lucruri. Acord o mare importanta detaliilor, iar pe masura ce proiectul se maturizeaza, acele mici detalii devin parti importante din intreg ansamblul.

Explicatie foto: Ferestre fotografiate la Venetia

Extrapoland, ai putea spune ca fiecare oras are o culoare?

Nu neaparat o culoare, ci mai degraba un gen. Cred ca doar orasele din regiunea portugheza Alentejo pot fi identificate dupa culoare, asa cum e Evora, Montemor-o-Novo sau Santa Susana. Insa toate asezarile sunt speciale, tocmai datorita diferentelor dintre ele.

Explicatie foto: Ferestre fotografiate in Evora

Ai fost si in Romania, pentru acest proiect. Ai vizitat doar Bucurestiul si Brasovul sau doar acestea au fost orasele ale caror ferestre ti s-au parut interesante?

Am fost in Romania la sfarsitul lui august. Am avut o expozitie cu acest proiect in cadrul Festivalului urban de Cultura "Bohemian Square" din Brasov. Am stat doar opt zile in Romania, asa ca nu am putut fotografia mai multe orase. Poate in viitor voi reusi, pentru ca mi-ar placea mult asta!

Cum ai descrie ferestrele pe care le-ai gasit in cele doua orase?

Foarte ornamentate si pline de detalii, colorate diferit de la un oras la altul: Brasovul e mai colorat, iar Bucurestiul are mai multe nuante de bej si maroniu.

Explicatie foto: Ferestre fotografiate in Bucuresti

Explicatie foto: Ferestre fotografiate la Brasov

O fereastra spune ceva despre cel care locuieste in acel imobil?

Multe. Despre conceptul sau in ceea ce priveste frumusetea; unele pot fi complet lipsite de gust si opulente, altele modeste.

Ce spun ferestrele vazute de tine despre romani?

Romanii le acorda multa atentie: se obtin adevarate obiecte de arta. Sunt atent realizate, asa ca a fost o placere sa le fotografiez.

Care a fost impresia ta generala despre Romania, dupa ce ai vizitat-o?

Romania a fost o surpriza frumoasa. A fost prima oara cand am vazut-o si nu stiam mare lucru despre ea. In afara arhitecturii, mi-au placut oamenii pe care i-am intalnit si, de asemeni, mancarea. Mi-ar placea sa ma intorc sa aflu mai multe.

Ce stiai despre Romania? Ai fost dezamagit vreun moment?

Niciodata nu sunt dezamagit oriunde as merge. Tocmai in asta consta frumusetea calatoriilor; intotdeauna afli ceva nou si experientele sunt mereu unice. In plus, amintirile dureaza o viata.

Ai gasit similaritati intre Romania si Portugalia?

Am gasit asemanari in ceea ce priveste oamenii si activitatile lor zilnice, insa, in ceea ce priveste arhitectura, sunt foarte diferite. Ferestrele din Romania sunt mai bogat ornamentate si mai detaliate.

Planuiesti sa te intorci? E vreun loc pe care iti doresti in mod special sa il vezi?

Sigur ca mi-ar placea sa ma intorc! Am venit in Romania cu ajutorul "Bohemian Square - Urban Culture Festival" si al Ambasadei Portugaliei la Bucuresti, asa ca, daca voi mai primi sprijin, mi-ar placea sa-mi maresc colectia de fotografii si cu unele din alte orase, cum ar fi Sibiu, Sighisoara, Timisoara, printre altele.

Explicatie foto: Ferestre fotografiate in Guimaraes, Portugalia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#fotografii ferestre lume Brasov Bucuresti, #fotografii ferestre cladiri lume, #Andre Goncalves fotografii ferestre , #inedit