Ziare.com

Va reusi cineva sa dezlege misterul dodecaedrului roman?

Luni, 13 Iunie 2011, ora 22:50

   

Va reusi cineva sa dezlege misterul dodecaedrului roman?
Misterul dodecaedrului roman ramane nedescifrat, desi multi arheologi au incercat sa-l decodifice. Dodecaedrul este un obiect geometric cu douasprezece fete, din perioada romana si care a fost gasit in mai multe tari din Europa.

Poti sa faci ceea ce arheologii lumii nu reusesc? Poti sa gasesti o utilizare a acestui obiect?

A fost numit arma de razboi, sfesnic, jucarie, aparat de masurare a vremii, instrument astronomic, simbol religios scrie FoxNews. Dar ce este acest obiect misterios, cu adevarat?

Exista carti si site-uri dedicate pentru identificarea corecta a acestuia. Totusi, istoricii au cazut de acord asupra unui singur lucru, denumirea ciudatului obiect: dodecaedru roman.

Aceasta parte a fost usoara, datorita faptului ca forma matematica a acestui artefact este chiar un dodecaedru. Cea mai buna descriere este: un obiect geometric din piatra sau din bronz, avand douasprezece fete pentagonale, fiecare cu cate un orificiu in mijloc.

Obiectul este datat din perioada secolelor al II-lea si al III-lea d.Hr. si a fost gasit peste tot in Europa. Arheologii au descoperit cea mai mare parte a acestor obiecte in Franta, Elvetia, Germania, unde romanii au dominat odata.

Dar utilizarea lor ramane un mister, deoarece romanii nu au facut nicio mentiune referitoare la acestea. Dimensiunile lor variaza intre 4 si 11 centimetri, iar unele dintre ele poarta decoratiuni.

Speculatiile din randul istoricilor au dus la diferite ipoteze. Celebrul istoric grec Plutarh a identificat dodecaedrul ca un instrument vital pentru semnele zodiacale. Cele douasprezece fete ar reprezenta cele douasprezece animale din cercul zodiacului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un Dodecaedru complet.

Din cauza ca nu este o fotografie completa ,nu puteti sa analizati acest obiect geometric. De aia va indrum spre Noutati,unde va voi prezenta o fotografie inedita, a unui Dodecaedru tinut secret la curtea tarilor rusi.Cine vrea sa devineze utilitatea acestui obiect,o poate face mai usor.

 

zodiac

vezi ca fotografia inedita de care vorbesti este de mult timp pe wikipedia.

In rest,

sa-l iubim pe antonescu

ca pe iliescu

Zau ?

Pai am revendicat eu unicitatea fotografiei ? Rusii au afisat-o pe Ria Novosti,de unde am copiato !Ca sa o vede-ti intreaga,nu ciuntita ca in ziare.com !

Albulescule esti dus cu pluta frate...

Romanilor nu le prea placea arta,o spun chiar ei ,Romanii nu aveau timp de arta,deoarece trebuiau sa se antreneze pentru a ucide oameni,exact ca si Hunii.Romanii aveau sclavi care lucrau pentru ei(SCLAVI retine bine cuvantul asta si nu te mai iuta in manualele manipulatorilor de orice neam prost).Si Romanii si Hunii au cucerit pentru a comanda cu forta,nu pentru a munci pentru cei cuceriti.Noi si asazisii Unguri suntem bastinasii acestui teritoriu in care am fost obligati de catre cuceritori sa fim sclavi .

 

in concluzie,

dodecaedrul a fost facut de orice altcineva ,dar nu de Romani sau Huni. Au fost Americanii?:)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor