Vaselina, buna la toate

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 17:29
28498 citiri
Vaselina, buna la toate
foto google

La 18 mai 1878, un englez emigrat un America, pe numele sau Roberto Chesebrough, a brevetat acolo numele de marca "vaselina", caruia atunci nu i-a dat nimeni vreo importanta. Numele provenea dintr-o combinatie a cuvantului german Wasser, care inseamna "apa", si cuvantul grecesc etayon, cu semnificatia de "ulei de masline".

De atunci, vaselina a capatat o raspandire nesperata, iar intrebuintarile ei multiple se adreseaza mai multor domenii, conform medpulse.ru.

Protejeaza sanatatea

Vaselina este inregistrata ca medicament. Se foloseste ca pomada pentru iritatii usoare ale pielii, ca emolient pentru pielea uscata, pentru prevenirea unor crapaturi cutanate (de exempu pe buze sau in zona anusului), preventiv atunci cand pielea va fi expusa intemperiilor, indeosebi vantului.

Vaselina intra in componentele mai multor medicamente, majoritatea pentru tratamentele epidermei. Produsul are avantajul ca, aplicat extern, nu este absorbit de sange.

Se mai foloseste, in lipsa altor preparate farmaceutice, pentru usurarea usturimilor in cazul unor rani usoare sau arsuri, pana cand bolnavul se va prezenta la medic in vederea primirii tratamentului adecvat.

In tehnica

Vaselina este folosita atat in stare solida, cat si ca ulei, pentru ungerea unor mecanisme fine, cum sunt cele folosite la ceasornice, la jucarii mecanice, electrocansnice. De asemenea, vaselina este utilizata pentru impregnarea unor izolatori electrici.

Vaselina solida are o stabilitate deosebita si este rezistenta in timp. Desi se recomanda ca ceasornicele unse cu vaselina sa fie revizuite periodic, exista nenumarate pendule care functioneaza de peste o suta de ani, fara sa fi intervenit nimeni pentru a improspata ungerea.

Exemplul trebuie totusi retinut ca exceptie, intrucat, de obicei, datorita prafului si altor factori din atmosfera, lubrifiantul se altereaza in timp, iar mecanismul neintretinut se blocheaza.

In sport, mai cu seama echitatie

Vaselina este un bun protector al corpului, in cazul socurilor. Se fooseste adesea in sporturile de contact, cum ar fi boxul, pentru a limita efectele unor lovituri puternice si producerea ranilor. Pentru acelasi motiv o utilizeaza cu folos jucatorii de rugby.

In acelasi scop este folosita in echitatie, indeosebi la cursele cu obstacole, unde anumite parti din corpul animalului prezinta riscuri mai mari in cazul accidentelor. Unse in prealabil cu vaselina, corpurile se bucura de o minima protectie.

Buna si in dormitor

Se stie ca organele sexuale, atat la barbat, cat si la femeie, elimina o anumita secretie in momentele de excitatie, inaintea actului sexual. Secretia are rol de lubrifiant.

In anumite situatii, fenomenul nu se produce. In acest caz, actul sexual ar deveni iritant si chiar neplacutin lipsa vaselinei, sarcina ce intra, cavalereste, in atributiile barbatului.

Vaselina este inofensiva pentru organism, dar salvatoare pentru ca actul sexual sa se desfasoare nu numai normal, dar si placut.

O atentionare: vaselina nu se foloseste in cazul prezervativelor, intrucat continutul ei poate actiona chimic asupra materialului din care sunt confectionate, deteriorandu-l.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...