Vesti proaste pentru Superman: Oamenii de stiinta au inventat o metoda pentru a produce "kriptonita"

Vineri, 11 Martie 2016, ora 19:23
6429 citiri
Vesti proaste pentru Superman: Oamenii de stiinta au inventat o metoda pentru a produce "kriptonita"
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Mai multi cercetatori de la Academia de Stiinte din Polonia au anuntat recent ca au descoperit o metoda pentru a produce "kriptonita", faimosul cristal care are efecte nocive asupra lui Superman, fiind capabil sa anuleze toate puterile celebrului super-erou din universul Marvel.

Din fericire pentru celebrul personaj din universul Marvel, noua substanta nu va putea fi produsa prea curand in natura, ci doar in laborator, informeaza maxisciences, citat de News.ro.

In benzile desenate originale, acea piatra provenea de pe defuncta planeta Krypton, pe care traiau reprezentantii poporului Kal-El. Toate aceste detalii reprezinta fictiune pura, insa numele cristalului se inspira dintr-un element chimic terestru care exista cu adevarat si care se numeste "kripton".

Kriptonul este un gaz nobil si rar, cunoscut pentru faptul ca este incapabil sa se asocieze intr-o maniera stabila cu alte elemente chimice. Acest fapt este valabil in conditii normale.

"Simularile noastre computerizate ne dau de inteles ca astfel de cristale de monoxid de kripton s-ar putea forma la o presiune ridicata, cuprinsa intre 300 si 500 milioane de atmosfere", a explicat cercetatorul polonez Pawel M. Lata.

O astfel de presiune pare uriasa, insa astfel de conditii pot fi reproduse in laborator.

Savantii polonezi au precizat, de asemenea, ca un cristal de acest tip nu ar fi cu adevarat "kriptonita".

"Substanta pe care o prevedem este un compus intre kripton si oxigen si nu va contine azot... ea ar trebui, deci, sa se numeasca << kriptoxid >>, nu << kriptonita >>. Deci, daca Superman citeste aceste randuri, poate sa se calmeze. La ora actuala, nu are niciun motiv sa intre in panica", a adaugat, cu umor, savantul polonez.

In afara de monoxidul de kripton, un alt cristal, si mai putin stabil, a fost teoretizat de cercetatorii din Polonia: tetraoxidul de kripton, a carui molecula ar include patru atomi de oxigen.

Totusi, niciuna dintre cele doua substante nu ar putea sa existe in natura, potrivit autorilor studiului: "Potrivit cunostintelor actuale, singurul loc in care presiunea ar fi suficient de mare pentru a permite o astfel de sinteza ar fi centrul unei planete".

"Or, in acele locuri, oxigenul nu exista. Cu atat mai putin kriptonul", au adaugat savantii polonezi.

Chiar daca oamenii de stiinta ar reusi sa sintetizeze "kriptonita" pe Terra, pariul lor tot nu ar fi castigat. Presiunea normala de pe Terra este atat de slaba, incat cristalele de "kriptonita", dupa ce ar fi scoase din laborator, s-ar degrada aproape instantaneu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#oameni stiinta kriptonita , #inedit