Vulcanii au dus la aparitia vietii pe Terra - scenariul, repetat si pe alte planete?

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 16:13
4375 citiri
Vulcanii au dus la aparitia vietii pe Terra - scenariul, repetat si pe alte planete?

Oxigenarea atmosferei primitive a Terrei, in urma cu 2,5 miliarde de ani, pare sa se datoreze emanatiilor vulcanice, arata un studiu recent.

Contrar teoriilor actuale, dezvoltarea cianobacteriilor nu a fost cel mai important factor in oxigenarea atmosferei, explica Fabrice Gaillard si colegii sai de la Institutul de stiinte ale Pamantului din Orleans si de la ISTerre de Grenoble (Insu/CNRS). "Geologia primeaza asupra biologiei", a mai spus Gaillard.

De la nasterea sa, in urma cu 4,5 miliarde de ani, pana la debutul marii oxidari, in urma cu 2,5 miliarde de ani, Terra a avut o atmosfera lipsita de oxigen, compusa in principal din gaz carbonic si metan, conform AFP.

Marea schimbare a aparut in urma cu 2,7 miliarde de ani, cand planeta a suferit transformari majore, odata cu aparitia marilor continente si a vulcanilor de la suprafata. Acestia au inceput sa emane in atmosfera gaze bogate in sulf, sub forma oxidata, respectiv dioxid de sulf.

Astfel, compozitia gazelor vulcanice s-a modificat, presiunea cu care au fost eliberate in atmosfera fiind mai mica decat cea cu care ar fi fost eliberate in apa marilor. Un nou ciclu biochimic al sulfului a fost creat, rezultatul fiind procesul de oxigenare a atmosferei.

In ceea ce priveste cianobacteriile, acestea produceau oxigen prin fotosinteza inainte de marea oxidare. Oxigenul creat era insa consumat de materia organica si fierul feros din oceane. Blocand actiunea acestui fier feros de pe fundul oceanelor, emanatiile vulcanice au eliberat oxigenul in atmosfera.

Un astfel de scenariu geologic poate avea loc si pe alte planete, subliniaza Gaillard. Pe Marte, de exemplu, exista urme de oxigen.

Atmosfera terestra contine in prezent 21% oxigen. In timpul marii oxidari, concentratia oxigenului era cu mult mai mica.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#oxigen Terra, #marea oxigenare, #aparitie oxigen Pamant, #vulcani viata, #vulcani oxigen , #inedit