Zona mortii: Cel mai poluat loc de pe Pamant se afla in Rusia (Video)

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 10:55
6356 citiri
Zona mortii: Cel mai poluat loc de pe Pamant se afla in Rusia (Video)
Foto: Daily Mail

O ora petrecuta in sud-vestul regiunii Celiabinsk din Rusia ar putea omori un om (radiatii de 600 de roentgeni).

Zona este cel mai poluat loc de pe Pamant, acolo aflandu-se lacul Karachay, unde au fost depozitate deseuri radioactive.

Lacul Karachay se gaseste in apropierea uneia dintre cele mai mari fabrici de arme nucleare de la Mayak, din fosta Uniune Sovietica, potrivit Daily Mail.

Instalatiile au fost construite de sovietici in anii '40 si accesul in zona a fost interzis pentru straini vreme de peste 45 de ani. Abia in anul 1992 presedintele rus Boris Eltin a semnat un decret prin care permitea accesul oamenilor de stiinta occidentali in zona. Acestia au declarat-o cea mai poluata regiune de pe planeta.

Deseurile nucleare constau intr-o multime de elemente radioactive, precum Strontiu-90 si Cesiu-137. Atunci cand existenta acestor substante a fost recunoscuta, in regiunea Celiabinsk s-a remarcat o crestere cu 21% a cazurilor de cancer, cu 25% a malformatiilor genitale si cu 41% a leucemiei.

Raul Techa din apropiere a fost contaminat, iar 65% dintre locuitorii din zona au fost iradiati. Din cauza faptului ca nu s-au luat masuri suficiente de siguranta, instalatiile nucleare de la Mayak au suferit mai multe accidente majore, in anii '50 si '60.

In septembrie 1957 s-a produs o explozie care a avut forta echivalenta cu 85 de tone de TNT, raspandind in regiune circa 70 de tone de deseuri radioactive. Norul de izotopi de cesiu si strontiu s-a imprastiat pe o suprafata de peste 23.000 de kilometri patrati, afectand 270.000 de persoane.

Autoritatile din acea vreme au decis sa directioneze fluxul radioactiv in lacul Karachay. Insa din cauza vremii calduroase, lacul a inceput sa sece si sedimentele radioactive au aparut in albia sa.

Astazi, zone intinse din regiunea Celiabinsk raman nelocuite, ca urmare a contaminarii raului, a exploziei din 1957 si a secetei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#cel mai poluat loc, #lacul Karachay Rusia poluare, #cea mai poluata regiune , #inedit