Zonele cu cel mai mare risc de dezastru natural din lume (Galerie foto)

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 11:58
9821 citiri
Zonele cu cel mai mare risc de dezastru natural din lume (Galerie foto)
Foto: myfloridacfo

Cutremurele, inundatiile si alte dezastre naturale pot ucide sute de mii de oameni si rani sau afecta milioane. Nimeni nu poate sti exact ce vor aduce urmatorii ani in aceasta privinta. Exista insa unele locuri de pe Terra care sunt mai expuse riscului de a fi lovite de catastrofe.

Our Amazing Planet a intocmit o lista cu sase astfel de locuri de pe Pamant.

1. Lacul Nyos, Camerun

In 21 august 1986, apa din acest lac, foarte bogata in dioxid de carbon, a "explodat" precum o sticla cu suc acidulat, agitata inainte. Aproape imediat s-a format un nor de dioxid de carbon care s-a extins in zona, asfixiind 1.700 de oameni si mii de animale. In vaile situate mai jos de lac nimic nu a supravietuit.

Astazi, sunt folosite conducte care preiau apa bogata in aceasta substanta de pe fundul lacului. Acestea previn acumularea de dioxid de carbon, dar zona nu este nici asa sigura.

2. Napoli, Italia

In anul 79 d.Hr. vulcanul Vezuviu a erupt, ingropand orasele Pompei si Herculaneum. Cele 50 de eruptii ulterioare si dezastrul provocat in 79 nu au convins oamenii sa nu mai populeze zona, pana la mare. Orasul Napoli este situat in apropierea acestui vulcan, iar circa 650.000 de persoane locuiesc pe versantii vulcanului. O eruptie iminenta ar putea determina evacuarea a peste un milion de oameni.

Iar Vezuviul nu este singurul vulcan activ care ameninta zona dens populata. Marea Mediterana, in zona coastei Italiei, este plina de vulcani, unul dintre ei, situat pe insula Ischia, starnind mai multa ingrijorare chiar decat Vezuviul.

3. Miami, Florida

Nimeni nu poate sa estimeze exact unde va lovi urmatorul uragan, dar Florida are un risc mai mare de a avea parte de un astfel de fenomen. Potrivit unor evaluari, punctul cel mai sudic al Floridei poate avea parte de peste 60 de uragane intr-o perioada de 100 de ani. Iar orasul Miami din acest stat a fost catalogat drept cel mai expus dezastrelor naturale dintre toate orasele Statelor Unite ale Americii.

In 1926, Marele Uragan din Miami a distrus sau deteriorat fiecare cladire din centrul orasului si a ucis cel putin 373 de persoane, conform bilantului Crucii Rosii. Mai putin de 10 ani mai tarziu, un alt uragan a ucis, in 1935, 408 persoane, in Cheile Floridei. In 1960, uraganul Donna a facut ravagii in Cheile Floridei si sudul statului, aducand valuri de 3 - 4,5 metri.

Iar uraganul Andrew, din 1992, este probabil cel mai cunoscut uragan care a afectat sudul Floridei. Vantul a fost atat de puternic atunci incat a dat peste cap instrumentele de masurat intensitatea acestuia. Andrew a ucis 23 de oameni in SUA, iar pagubele materiale au depasit 26,5 miliarde de dolari.

4. Regiunea Sahel, Africa

Seceta nu primeste de obicei atat de multa atentie ca alte dezastre naturale, dar poate ucide. Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, mai mult de 100.000 de persoane au murit din cauza secetei in regiunea Sahel din Africa, intre 1972 si 1984. Alti 750.000 de oameni nu au mai putut cultiva legume si au fost complet dependenti de ajutoare.

Regiunea arida Sahel se invecineaza cu desertul Sahara si se intinde pe mai multe tari - Mauritania, Senegal, Mali, Niger, Burkina Faso, Nigeria, Ciad, Sudan, Algeria, Etiopia si Eritreea.

5. Guatemala

America Centrala este amenintata de trei tipuri de dezastre naturale: cutremure, uragane si alunecari de teren, aceasta zona fiind situata pe Cercul de Foc al Pacificului - o regiune foarte activa din punct de vedere seismic. Guatemala nu este singura tara afectata, dar a fost incercata greu pana acum. In 1976, un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a ucis 23.000 de persoane. Iar alunecarile de teren au impiedicat transporturile si eforturile de salvare.

De asemenea, ploile abundente pot provoca alunecari de teren si noroi: in 2005, circa 900 de alunecari au acoperit sate intregi. Nici astazi nu se stie numarul exact al celor care au murit atunci, dar se estimeaza ca a fost vorba de 2.000 de persoane.

6. Java si Sumatra, Indonezia

Aceste doua insule indoneziene sunt expuse probabil celor mai ridicate riscuri de dezastre naturale comparativ cu oricare alt loc de pe Terra. Secete, inundatii, cutremure, alunecari de teren, vulcani si tsunami-uri ameninta Indonezia, Java si Sumatra.

Cel mai cunoscut dezastru de care a avut parte Indonezia este tsunami-ul din 2004, declansat de un cutremur de 9,1 grade, care a ucis circa 227.898 de oameni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#cele mai periculoase locuri, #dezastre naturale, #zone risc dezastre naturale, #zone periculoase Terra , #inedit