Cum va arata lumea peste 40 de ani?

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 15:34
10472 citiri
Cum va arata lumea peste 40 de ani?
rufeleinpublic.ro

Daca in urma cu 20 de ani cineva ne spunea ca un singur click va fi de ajuns pentru a strabate lumea sau ca ne vom plimba in automobile electrice, poate ar fi fost greu de crezut. Cum ar fi sa ne imaginam ce ne asteapta peste 40 de ani?

In cartea sa, "Viitor 2050", autorul german Ulrich Eberl spune ca nu face altceva decat sa descrie ceea ce se pregateste inca de pe acum in laboratoarele de cercetare. "Viitorul nu este intamplator, el se creeaza", spune Eberl, citat de Deutsche Welle.

El spune ca boomul energiei regenerabile va face ca retelele clasice sa devina mai inteligente. In viziunea lui, viitorul ne va rezerva si asa-numitul "dialog intre casa si masina".

"La anumite ore din zi, poate fi mai avantajos sa folosesti energie ieftina de la bateriile automobilului electric, decat sa iei energie de la o retea clasica. Trebuie, insa, ca masina sa stie daca proprietarul ei si-a planificat o calatorie si cata electricitate ii este necesara pentru acest lucru. Aceasta operatiune poate fi facuta cu ajutorul consultarii calendarului electronic al proprietarului, operatiune pe care masina va fi capabila sa o faca singura", scrie Eberl.

Viitorul, vazut prin ochii lui Ulrich Eberl, nu mai separa domeniile clasice ale inginerii electrice de ingineria mecanica, de exemplu. Aceste domenii se vor completa reciproc. "Daca dorim crearea unor retele inteligente de energie, atunci vom avea nevoie atat de tehnicianul din domeniu, cat si de programatorul sofware, precum si de cel din domeniul comunicatiilor. Fiecare dintre cei trei va trebui sa inteleaga ce presupune munca din celelalte doua zone", spune Eberl in cartea sa.

Autorul prezice un rol tot mai important al tehnologiei in viata cotidiana. Astfel, vom avea scanere in vestiare, cipuri in lenjeria intima si vom utiliza manusi care contin informatii, in cazul vizitarii unui muzeu virtual. Conform autorului, acest lucru va fi ceva normal, daca luam ca exemplu dezvoltarea microcipurilor din ultimii 20 de ani. Peste doua decenii, laptopul actual va costa mai putin decat o ciocolata.

In acest moment, traim in era tehnologiei informationale. In centrul urmatorului ciclu, care poate a inceput deja, va fi sanatatea. Atat a oamenilor, cat si a mediului inconjurator. Iata de ce vom fi martori ai unui boom absolut al tehnicii care vizeaza mediul inconjurator.

In paralel cu aceste eforturi, umanitatea va deveni din ce in ce mai batrana. In 2050, in Germania, de exemplu, fiecare al treilea om va avea peste 65 de ani, iar fiecare al saptelea peste 80. De aceea este nevoie de noi oportunitati pentru pastrarea sanatatii umane pentru cat mai mult timp.

Potrivit autorului "Viitor 50"(Future 50), planeta noastra va fi locuita de aproximativ 9 miliarde de oameni. Acest lucru va necesita o schimbare radicala a stilului de viata. Va trebui sa ne gandim la obiecte de unica folosinta, reciclabile. Ebert da urmatorul exemplu: in viitor, oamenii nu vor mai cumpara televizoare, ci pur si simplu le vor inchiria pentru o anumita perioada, dupa care producatorul va trebui sa isi ia aparatul inapoi.

"Viitorul depinde doar de noi. Odata creat trebuie sa raspundem la doua intrebari vitale: ce dorim sa realizam si la ce idei ar trebui sa renuntam, a incheiat Ebert ca o concluzie.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#cum va arata viitorul, #viitor 40 ani, #Ulrich Eberl viitor, #viitor umanitate , #inovatii