10 inventii accidentale

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 12:32
11581 citiri
10 inventii accidentale

Imaginatia, tehnica si inteligenta au mers dintotdeauna mana in mana pentru a crea cele mai neobisnuite sau cele mai folositoare inventii. Cu toate astea, uneori, intamplarea a stat la baza inventarii unor obiecte care mai tarziu aveau sa devina decoperiri importante.

HowStuffWorks a scos la iveala cele mai cunoscute 10 inventii accidentale. Inventatorii le-au descoperit fie din pura intamplare, fie atunci cand aveau un cu totul alt scop.

Acidul lisergic dietilamid (LSD)

Denumit si LSD, acidul lisergic dietilamid este un drog recreativ folosit in diverse practici precum meditatia si psihoterapia psihedelica. Nu substanta in sine a fost descoperita intamplator, ci efectele sale.

In 1929, Albert Hoffmann examina proprietatile si stabilitatea unor compusi cu scopul de a-i folosi mai tarziu in componenta unor medicamente. Cercetarile sale au dus la descoperirea unui compus numit LSD-25, care s-a dovedit a fi inutil in scop terapeutic. Dupa un timp, in 1949, Hoffman a revenit asupra substantei si, in urma orelor petrecute in laborator examinand acest compus, a avut simptome ciudate, sub forma unor halucinatii. Astfel s-a descoperit un drog recreational de care oamenii au si abuzat in anii '60.

Fulgii de porumb

Cerealele preferate ale copiilor si nu numai au fost descoperite de Will Keith Kellogg, un pasionat de medicina.

Fratele acestuia era medic si oferea pacientilor sai diete si planuri alimentare. In timp ce Kellogg isi ajuta fratele la cabinet, a uitat afara graul fiert, ingredientul principal in prepararea aluatului de paine. A doua zi, Kellogg a observat ca nu mai putea fi folosit pentru aluatul de paine, asa ca, din curiozitate, a bagat la cuptor graul transformat in niste fulgi. Rezultatul a fost o gustare crocanta. In timp, Kellogg a folosit mai mult porumbul pentru fulgii preparati de el si si-a lansat propria afacere.

Dinamita

Alfred Nobel incerca sa stabilizeze nitroglicerina, un lichid explozibil. La cercetari au luat parte mai multe persoane, printre care si fratele chimistului suedez. Printr-o intamplare nefericita, acesta, alaturi de alti membri ai echipei lui Nobel au murit intr-o explozie in laborator. Unii spun ca tocmai asta l-a ambitionat pe Nobel sa gaseasca solutia optima pentru controlarea materialelor explozive.

Cunoscand instabilitatea nitroglicerinei, Nobel a continuat sa testeze noi metode prin care sa depoziteze si sa detoneze explozibil. Descoperirea a venit tot in urma unui accident: in timp ce transporta nitroglicerina, una dintre canistre s-a spart, Nobel observand ca materialul canistrei (kieselguhr) a absorbit perfect lichidul. De atunci, Nobel a folosit acest material pentru a stabiliza explozibilul, dinamita fiind patentata in anul 1867.

Zaharina

Unul dintre cele mai cunoscuti indulcitori artificiali, zaharina, a fost descoperita accidental in 1879, de Constantine Fahlberg, in timp ce sintetiza alte substante chimice.

Dupa un timp, Fahlberg, care adesea manipula substantele cu mainile goale, a remarcat faptul ca mancarea avea gust dulce, desi nu umblase cu zaharul. Astfel a realizat ca una dintre substantele folosite in laborator avea si aceasta proprietate. Dupa alte cateva teste, cercetatorul a patentat indulcitorul sub numele de zaharina.

Cuptorul cu microunde

Desi extrem de folositor, nici cuptorul cu microunde nu a fost descoperit cu intentie, ci tot accidental. Percy Spencer cerceta un magnetron, un fel de tub care elibera energie. La un moment dat, cercetatorul a observat ca o bomboana lasata din intamplare in acel tub s-a topit. Spencer s-a concentrat ulterior asupra dezvoltarii acestui magnetron intr-o masinarie mai complexa si mai utila. De-abia in 1945 este inventat si patentat cuptorul cu microunde.

Viagra

Medicamentul care ar fi trebuit sa trateze tesiunea arteriala si angina pectorala s-a devedit a avea altfel de utilitati. Descoperirea apartine lui Simon Campbell si David Roberts, care au inceput un studiu clinic in anii '80. Studiul nu a oferit rezultatele asteptate, insa s-a constatat ca subiectii scapasera de problemele erectile. Cei doi oameni de stiinta au continuat pe acest drum incercand sa afle mai multe despre beneficiile medicamentului asupra disfunctiilor erectile.

Stimulatorul cardiac

In vreme ce multi oameni de stiinta incercau sa descopere medicamente pentru tratarea unor afectiuni cardiace, Wilson Greatbatch s-a gandit la inventarea unui dispozitiv de tip implant pentru a stimula muschiul cardiac.

Aflat la Universitatea Cornell, inventatorul a luat accidental tranzistorul gresit si l-a instalat in acest dispoizitiv. Marea sa mirare a fost atunci cand a descoperit ca aceasta combinatie ducea la o pulsatie ritmica, asemanatoare ritmului cardiac. Stimulatorul cardiac emite impulsuri electrice transmise prin electrozi ce sunt in contact cu muschii inimii pentru a regulariza pulsul.

Velcro

Sistemul de prindere si fixare Velcro (tip arici, scai) a fost descoperit de inginerul George De Mestral. Dupa ce si-a plimbat cainele, acesta a observat ca scaietii se prinsesera de blana patrupedului. A inceput sa examineze mai mult planta si a descoperit ca parti mici din ea se atasau imediat pe diferite materiale.

In 1955, De Mestral a atasat nailonul, folosind doua componente de ansamblare, carligele si partea cu bucle, prin presarea acestora obtinandu-se o inchidere etansa.

Penicilina

Din intamplare, Alexander Fleming a lasat afara o cutie cu o tulpina de bacterie cultivata pe ea. La intoarcerea din vacanta, Fleming a constatat ca acea cutie era acoperita de mucegai, iar bacteriile disparusera.

Desi primul care a observat proprietatile terapeutice ale mucegaiului cultivat intr-un anume mod, Fleming nu a avut resursele pentru a duce la bun sfarsit aceasta descoperire, asa ca alti cercetatori au preluat-o dupa cativa ani si au elaborat o tehnica de producere a penicilinei.

Anestezia

In anii 1800, eterul si protoxidul de azot erau folosite drept droguri recreative. Oamenii de stiinta luau parte la petrecerile in care aceste doua substante se foloseau pentru a incerca sa observe cum se modifica comportamentul celor care le utilizau.

In 1844, Horace Wells a luat parte la una dintre aceste petreceri, iar unul dintre participanti s-a lovit la picior. Desi rana ii sangera, acesta a marturist ca nu simte niciun fel de durere. Dupa mai multe cercetari, Wells a folosit combinatia ca anestezic pentru a-si scoate un dinte, iar in timp, anestezia a devenit indispensabila.

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...