6 aspecte high-tech din natura

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 18:48
4937 citiri
6 aspecte high-tech din natura
Foto: Listverse

Obisnuim sa credem ca mintea omului este cea care a inventat tehnologia de inalta clasa. Cu toate astea, specialistii care studiaza comportamentul naturii, sub toate aspectele sale, vin cu o alta ipoteza.

Citeste mai jos cateva exemple ale modalitatii in care natura functioneaza dupa mecanisme complexe, si asta cu mult dinainte ca omul sa le nascoceasca, informatii oferite de Listverse.

Viespile orientale genereaza energie solara

Specia de viespe Vespa Orientalis a fost dintotdeauna un mister pentru oamenii de stiinta. Aceste insecte sunt active atunci cand soarele arde cel mai tare, desi se spune ca animalele sunt active mai ales atunci cand soarele este mai bland.

Dupa ce au analizat amanuntit aceasta insecta, specialistii de de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit felul in care aceasta functioneaza.

Dungile maro de pe corpul ei sunt canale care capteaza lumina si o reflecta in doua raze distincte care trec apoi prinniste santulete din dungile galbene. Se amesteca apoi cu pigmentul natural xantopterina pentru a crea energe electrica.

Asadar, viespea orientala este capabila sa converteasca radiatia solara in energie electrica, pe care o foloseste apoi la diverse activitati sau pentru a evita supraincalzirea.

O insecta are atasat picioarelor un fel de cutie de viteze

In timp ce desfasurau un studiu privind miscarea animalelor, specialistii de la Universitatea din Cambridge au observat ca insectele din specia Issus Genus aveau un mod ciudat de a se deplasa. La o cercetare mai atenta s-a descoperit ca, intr-adevar, insectele aveau atasate picioarelor un fel de cutie de viteze.

Acest sistem era folosit pentru a sincroniza picioarele si a atinge o viteza foarte mare. De mentionat este faptul ca sistemul era prezent doar la insectele nimfa, disparand in timpul transformarii catre insecta adulta.

Furnicile culegatoare actioneaza intocmai ca protocoalele traficului pe Internet

Traficul pe Internet este gestional printr-un sistem numit TCP - protocolul de control al transmisiei. Pentru a fluidiza traficul pe Internet, acest sistem monitorizeaza viteza semnalelor. Cu cat acestea se intorc mai repede, cu atat mai multa latime de banda este disponibila, iar TCP creste viteza cu care informatiile sunt transmise.

In caz contrar, daca semnalele se intorc greu, e semn ca este disponibila mai putina latime de banda, asa ca TCP reduce viteza de transmisie a informatiei.

Pe acelasi principiu functioneaza si furnicile culegatoare. Daca furnicile se intorc repede cu mancare, colonia stie ca acesta e un semn al abundentei, asa ca mai multe furnici sunt trimise dupa hrana. Daca insectele se intorc greu, colonia intelege ca alimentele sunt limitate, asa ca trimit mai putine furnici.

Melcii si frunzele folosesc automatul celular pentru a concepe modele

Automatul celular reprezinta un model matematic utilizat de computere pentru a concepe modele de design sau grafida. Un exemplu de folosire a acestui automat celular in natura sunt si scoicile, cum ar fi cele din specia Conus si Cymbiola.

Modelele complexe de pe cochilii sunt obtinute prin automat celular, evoluand constant pentru ca fiecare celula a cochiliei elibereaza un pigment care altereaza modelul in functie de comportamentul celulei invecinate. Si plantele folosesc acelasi mecanism.

Insecte care traiesc in sol folosesc semnale wireless pentru a comunica

In regnul animal, competitia pentru hrana este atat de mare, incat unele specii de insecte care traiesc in sol au evoluat, folosind un sistem de comunicatii wireless.

Cand ocupa o planta, insectele care traiesc in sol altereaza compozitia chimica a frunzelor acesteia, fapt ce duce la eliberarea unor semnale indicand faptul ca planta e acaparata.

Astfel, insectele de la suprafata sunt alertate pentru a cauta alte surse de hrana. De altfel, s-a demonstrat ca insectele de suprafata care impart o planta cu insectele care traiesc in sol se dezvolta intr-un ritm mai lent, asa ca putem spune ca acest sistem wireless este benefic ambelor vietuitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#exemple high tech natura, #mecanisme uimitoare animale, #animale capacitati incredibile , #inventii
Comentarii
Poza Melody_Gardot
Melody_Gardot
rank 5
Poza Constant
Constant
rank 5
Toate aceste simpatice animale au un QI infinit superior