Excentricitate de miliardar sau vehiculul viitorului? Hyperloop devine realitate! (Video&Galerie foto)

Marti, 13 August 2013, ora 18:57

   

Excentricitate de miliardar sau vehiculul viitorului? Hyperloop devine realitate! (Video&Galerie foto)
Miliardarul Elon Musk, investitor in industria spatiala, prin programul SpaceX, dar si in industria automobilelor, prin Tesla Motors, a prezentat planul sau pentru un sistem de transport de mare viteza pentru pasageri, care va lega San Francisco de Los Angeles printr-o calatorie de numai 30 de minute, in ciuda distantei de peste 500 de kilometri.

Acelasi sistem de transport, denumit Hyperloop, care presupune un tren ce se deplaseaza prin niste tuburi, circuland pe perne de aer, fara a se ajunge la viteza sunetului, va face ca o calatorie de la New York in China sa nu dureze mai mult de doua ore, relateaza Daily Mail.

In ciuda vitezei mari de deplasare, peste 1.000 de km/h, pasagerii nu vor avea senzatia de rau, a explicat antreprenorul sud-african pentru Bloomberg. In plus, trenul nu va fi sensibil la cutremure.

Antreprenorul a detaliat ca ideea i-a venit cand a aflat despre proiectul unui tren "de viteza" care sa lege Los Angeles de San Francisco, un tren care sa circule cu 210km/h. "Unul dintre cele mai scumpe si cele mai incete trenuri", dupa cum explica antreprenorul, dezamagit de aprobarea acetui proiect.Acesta sustine ca proiectul sau e viabil pe distante de pana la 1.600 de km, astfel incat avionul va avea inca viata lunga. "Vrei sa dezvolti un sistem de transport care este de doua ori mai rapid fata de cea mai buna alternativa, care costa mai putin, care este mai sigur, care nu depinde de vreme si care este mai convenabil", a explicat miliardarul.Pana acum, notiunea de Hyperloop tinea de domeniul fantasticului, insa aceasta ar putea deveni realitate in patru ani, dupa ce se realizeaza prototipul, adica in 7 - 10 ani. Asta, daca ideea ar fi implementata imediat. Antreprenorul, insa, e implicat in prezent in alte proiecte, asa ca, pentru moment, acesta nu este o prioritate.De aceea, Musk, care si-a prezentat planurile, ii va lasa pe altii sa construiasca sistemul initial. "Trebuie sa ma concetrez pe Tesla si pe afacerea SpaceX si asta e mai mult decat suficient", a declarat el.Trenul presupune mai multe capsule aflate pe perne de aer, fiecare dintre acestea fiind presurizata, existand si un sistem de franare de urgenta su o rezerva de aer, pentru situatiile de urgenta.In interiorul tuburilor, vehiculele ar urma sa fie montate pe schiuri subtiri realizate din inconel, un aliaj folosit si de SpaceX. Acesta poate rezista atat la presiuni ridicate, cat si la caldura. Schiurile vor avea niste perforatii prin care se pompeaza aer, insa vor fi dotate si cu niste magneti.Cat despre energia necesara, aceasta va fi furnizata de niste panouri solare montate pe tunelul pin care trenul se deplaseaza.

Proiectul ar urma sa coste 6 miliarde de dolari, versiunea pentru pasageri, si 10 miliarde de dolari, daca e vorba de un model care sa transporte masini.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5253 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gigicu
rank 5
Pai asta e proiect romanesc!!!!
Asta e ceea ce a schitat Henry Coanda!
Mai tarziu comunistii au inceput pe la sfarsitul anilor 70 sa aplice ideea pe Valea Teleajenului pentru transportul de minereuri.
Exact cand vroiau sa o extinda a venit Revolutia iar totul a ajuns (cum altfel?) la fier vechi.
Cautati pe net sa vedeti ca in Ro a functionat asta o vreme.
Pacat ca inventam ce isi asuma altii...ca si avionul cu reactie al lui Coanda.
Tot inainte!
nae
rank 5
nae
Idea nu este complet noua,sa zic originala,s-au facut experimente concrete,cu o linie experimentala si in Romania,inainte de "89 fiind montata acea linie(tubulatura) la care faceam referire,in zona vaii Teleajenului(daca nu gresesc).Dupa "89 s-a ales praful de tot de toata investitia,proiectul fiind abandonat.
MosGerila
rank 5
Aveti dreptate Dl. Nae. Proiectul Swiss Metro este similar,
cu diferenta ca tuburile sint cu vid ira levitatia si motoritzarea sint magnetice. De ex. Basel-Geneva, 20 minute in loc de 3-4 ore actual.
In plus, in presa de specialitate sint prezentate alte ilustratii... arata ca un fel de aspirator gigantic cu pasageri la bord... problema nerezolvata fiind frinarea naturala intr-un tub inchis... incercati sa eliminati o bula de aer intr-o seringa... trebuie ceva putere.
Melody_Gardot
rank 5
Legenda sau adevar !!
MosGerila, sint multe lucruri pe care le avem acum si sunt inventate cu 100 de ani in urma.
Efectul Coanda a fost descoperit de actiunea savirsita de d'na Coanda cind barbatu-sau i-a spus ca pleaca la meci cu niste prieteni.
Ea s-a infuriat, a inceput sa injure si sa arunce cu farfurii dupa ei, iar Henry a avut revelatia cind a fost lovit de una din ele;!! Iar azi aventura continua, pentru ca efectul Coanda ar putea fi aplicat si in alte domenii, chiar si cel al mecanicii cuantice, .. si-atunci se poate vorbi de un vid cuantic; Teleportare !!
Interesant,nu?
Melody_Gardot
rank 5
Domnule miliardar, am si eu o idee pe care-am sa TE ROG
sa o iei neaparat in consideratie;..
Concepe trenul de asa natura, ca acei cetateni care nu au bani de bilet "In Vagon" sa poata sa fie transportati "Pe Vagon ".
( ca la orice tren - clasa I-a IN;,..clasa a II-a PE)
Toata lumea fericita si sa ai cit mai mult spor la Hyperloop'uri.
MosGerila
rank 5
Melody, solutia este simpla. Sa adauge tampoane :-)))
:-)
Tragicomedian
rank 2
Citez din primul paragraf:
"... o calatorie de la New York in China sa nu dureze mai mult de doua ore", la o viteza subsonica!!!

- cred ca-i vorba de teleportare sau... habarnamism.
Carrandash
rank 3
ce faci ancutzo, sau ca copiatorii ziaiureasti sunt stahanovisti....
...aflati in intrecere ziaiureaista socialista.
acilea ancutza lu' serghescu trase o video-foto-texto copiutza din britanicul Daily Mail, iar ieri, alt copiator habarnamist redactor mitica constantinescu a copiat si plastografiat un articol pe aceeasi tema copiat de pe site-ul american foxnews.com.
(http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/super-bucla-metoda-care-poate-schimba-transportul-de-maine-1251190)
nu stiu cum se face, dar sunt evidente doua chestii:
-primo - mana stanga a redactiei habar n'are ce face mana dreapta a aceleeasi istitutii ziaiureaistice.
-secundo - intrecerea socialista dintre stahanovistii copiaturisti ancutza lu' serghescu si mitica constantinescu a fost castigata fara nici-un dubiu de catre redactorul copiatorist mitica constantinescu care a depasit-o cu un avans de 24 de ore pe ancutza lu' serghescu deoarece ancutza o fi avand grad da' n-are fonctie pe cand mitica constantinescu are si fonctie si 36,6 de grade Celsius.
pegasus
rank 1
viteza sunetului
'fara a se ajunge la viteza sunetului'

- pai in aer inseamna 240 m/s ~ 864 km/h

Adicalea 1000km/h o depaseste binisor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor