Insulina, inventia de care ar trebui sa fim mandri - sondaj

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 09:35
5224 citiri
Insulina, inventia de care ar trebui sa fim mandri - sondaj

Sunt folosite zilnic in toata lumea, sunt indispensabile sau stau la baza altor mecanisme si obiecte pe care le utilizam. Este vorba de inventii si descoperiri romanesti folosite pe tot globul, in diferite domenii de activitate, de la medicina la aviatie, dar si in viata de zi cu zi.

Cea mai importanta inventie a unui roman este insulina, considera peste jumatate din cititorii Ziare.com, care au raspuns unui sondaj recent.

Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina. 56,38% din respondenti considera ca aceasta a fost cea mai importanta inventie facuta de un roman.

Pe urmatorul loc se claseaza motorul cu reactie al lui Henri Coanda, votat de 28,69% din cititorii nostri. 8,76% dintre respondentii sondajului considera ca Gerovitalul, inventat de medicul roman Ana Aslan, este inventia de care ar trebui sa fim cel mai mandri.

De asemenea 2,06% din respondenti se mandresc ca inventatorul stilolului a fost un roman - Petrache Poenaru, in timp ce 1,64% mizeaza pe forajul sonic al lui Ion Basgan.

Inventii romanesti care au schimbat lumea. Tu de care esti mandru?- sondaj Ziare.com

Sondajul s-a desfasurat in perioada 22 octombrie - 29 octombrie si au participat 4.081 de persoane.

Romanii au fost cunoscuti de-a lungul istoriei ca inventatori de marca, iar numele tarii noastre a rasunat in epoca marilor descoperiri cu mandrie, in salile celor mai prestigioase universitati din lume ori din vocea crainicilor care anuntau in presa mondiala miracole ale stiintei.

Lucrurile nu sunt diferite nici in ziua de astazi, din acest punct de vedere. Tara noastra este reprezentata in fiecare an cu mandrie la saloanele internationale de inventica, de exemplu, de unde romanii se intorc mereu cu medalii.

Nici in marile centre universitare lucrurile nu s-au schimbat, iar savantii romani inca scriu istorie, poate acum la Delft sau MIT, asa cum reuseau odinioara la Sorbona.

Altfel spus, avem la fel de multe motive sa fim mandri de Romania, cum am avut mereu, de fiecare data cand un roman reusea sa mai semneze un capitol in istoria civilizatiei noastre.

Ce s-a schimbat? Nu vom dezbate aici, dar poate ar trebui doar sa ne-aducem un pic aminte cine suntem. Sa incercam, privind in urma si cine-am fost.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....