Inventie: Aparatul care ne scapa de poluare

Luni, 02 Iunie 2008, ora 14:33
4942 citiri
Inventie: Aparatul care ne scapa de poluare

Cercetatorii americani au inventat un aparat care curata aerul din atmosfera, prevenind astfel efectul de sera. Dispozitivul absoarbe dioxidul de carbon, fiind o arma esentiala in lupta impotriva incalzirii globale.

Un singur aparat de acest fel ar elimina zilnic peste o tona de dioxid de carbon din atmosfera, relateaza Daily Mail. In prezent, cercetatorii americani construiesc prototipul aparatului care va scapa lumea de poluare.

Va mai dura insa pana cand aerul va fi curatat de miliardele de tone de CO2, intrucat primul "mega-copac" artificial va fi gata peste aproximativ doi ani.

Dispozitivul va trebui sa fie construit in milioane de exemplare pentru a combate poluarea produsa de om in ultimele decenii. Inca o problema ar fi curatarea eficienta a filtrelor chimice, avand in vedere ca aparatul va avea marimea unui container de vapor.

Cercetatorii spun ca solutia a fost gasita in noile proprietati ale foilor de plastic absorbante, denumite "membrane pentru schimb ionic", folosite in mod curent pentru purificarea apei.

Se pare ca aerul umed poate determina aceste membrane sa elibereze dioxidul de carbon capturat, ceea ce le lasa curate pentru o noua folosire. Iar dioxidul de carbon astfel eliberat este redirectionat spre sere, pentru a stimula cresterea plantelor.

Fizicianul american Klaus Lackner - cel care isi revendica proiectul - spune ca solutia pentru problema incalzirii globale este un astfel de aparat, si nu reducerea emisiilor de dioxid de carbon, idee utopica, in opinia lui.

"Este preferabil sa avem o tehnologie care ne permite sa folosim combustibili fosili fara sa distrugem planeta, pentru ca oamenii vor continua oricum sa foloseasca acest tip de combustibili", spune Lackner.

Prototipul va fi construit in aproximativ doi ani in Tucson, Arizona, de catre o companie numita Global Research Technologies si va costa in jur de 200.000 de dolari.

Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Descoperirea oamenilor de știință: Cât de mare e poluarea în galaxii. „Ajută la oprirea formării de stele în galaxii”
Oamenii de ştiinţă au creat prima hartă de înaltă rezoluţie a unei explozii galactice de dimensiuni gigantice, care oferă informaţii despre modul în care spaţiul dintre galaxii este...
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Dovada că poluarea ucide: „Românii au o speranță de viață mai mică decât media europeană”
Poluarea a devenit o problemă ce nu mai poate fi amânată, asta pentru că efectele ei produc tot mai multe boli, reduc speranța de viață sau conduc chiar la moarte. Potrivit unui raport al...
#gaze, #poluare, #aer, #emisii, #efect de sera, #dioxid de carbon , #inventii