Inventie incredibila: Masina de spalat care functioneaza fara apa (Video)

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 08:06
9223 citiri
Inventie incredibila: Masina de spalat care functioneaza fara apa (Video)

O noua masina de spalat, practic fara apa, ar putea da un nou sens conceptului de "curatare uscata".

Tehnologia revolutionara a acesteia utilizeaza milioane de margele mici de plastic care indeparteaza petele si mirosurile de pe articolele puse "la spalat".

Compania din spatele tehnologiei, Xeros, sustine ca procesul nu este doar mai eficient in ceea ce priveste curatarea articolelor, ci este si mai economic.

Se estimeaza ca, daca toate gospodariile din Marea Britanie vor fi convertite la tehnologia Xeros, s-ar putea economisi aproximativ sapte milioane de tone de apa pe saptamana, relateaza Daily Mail.

Bilele de polimer, la randul lor, ar putea reduce cantitatea de detergent necesara pentru a curata hainele si pot fi utilizate de circa 500 de ori inainte de a fi inlocuite.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds care au dezvoltat aceasta tehnologie au ajuns in mod cu totul intamplator la ea, lucrand de fapt la un cu totul alt proiect.

Profesorul Stephen Burkinshaw a vrut sa afle cum poate pastra un timp mai indelungat colorantii pe material.

In timpul ciclului de spalare, mai mult de un milion de margele mici de polimeri sunt adaugate in masina, impreuna cu o ceasca de apa si cateva picaturi de detergent special Xeros.

Dupa ce amestecul dizolva petele, murdaria este absorbita intr-o cuva speciala.

Dupa finalizarea ciclului de curatare, bilele de polimeri sunt absorbite prin orificiile tamburului intr-o nisa special proiectata pentru recuperarea si refolosirea lor.

Tehnologia este gandita pentru a solicita mai putin de 20 la suta din apa utilizata in mod normal de masinile de spalat si doar 50 la suta din energia electrica necesara unei masini de spalat traditionale.

In prezent, tehnologia este disponibila doar pentru unele hoteluri si spalatorii industriale, dar compania intentioneaza sa creeze o versiune pentru uzul casnic in viitorul apropiat.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...