Inventii accidentale care au schimbat lumea

Joi, 29 Mai 2014, ora 11:55
6605 citiri
Inventii accidentale care au schimbat lumea
Foto: Mterr

Multe dintre lucrurile pe care astazi le consideram normale in viata noastra au fost creatia unor inventatori, de-a lungul vremii. Dar, uneori au existat si cazuri cand inventiile accidentale au schimbat lumea, intr-un mod fericit.

Printre acestea amintim penicilina, Coca Cola sau cuptorul cu microunde, potrivit Business Insider.

Va prezentam o selectie a celor mai interesante inventii care s-au produs in mod accidental.

Coca Cola

Inventator: John Pemberton, farmacist

Traind in anii 1880 la Atlanta, in Statele Unite, Pemberton a vandut un sirop facut din vin si un extract din coca pe care l-a numit "Pemberton French Wine Coca". Acesta era folosit ca un remediu pentru durerile de cap si tulburarile nervoase.

In anul 1885, Atlanta a interzis vanzarea de alcool, astfel incat Pemberton a creat un sirop bazat pe coca si care sa fie amestecat cu apa carbogazoasa. Rezultatul a fost un suc care a fost o bautura perfecta pentru acea epoca, denumita Coca Cola.

Stimulatorul cardiac

Inventator: John Hopps, inginer

El a incercat sa efectueze cercetari privind hipotermia si a incercat sa restabileasca temperatura corpului, cu ajutorul unor impulsuri.

In timpul experimentului, si-a dat seama ca daca o inima a incetat sa bata din cauza racirii, atunci aceasta ar putea fi pornita din nou prin stimulare artificiala. Astfel, a fost creat stimulatorul cardiac in anul 1951.

Cuptorul cu microunde

Inventator: Percy Spencer, inginer la Raytheon Corporation

In 1946, Spencer a efectuat un proiect de cercetare legat de radar, cu un nou tub vidat. In timp ce facea experimente cu tubul, o bucata de ciocolata din buzunarul lui Spencer a inceput sa se topeasca.

Avand deja 120 de brevete, cercetatorul a luat niste boabe de porumb le-a introdus in dispozitiv si au aparut floricele de porumb, atat de apreciate in ziua de astazi.

LSD ca medicament

Inventator: Albert Hofmann, chimist

Hofmann efectua cercetarea derivatilor acidului lisergic intr-un laborator din Basel, Elvetia, in anul 1938. El a inghitit din greseala o cantitate mica de LSD, in timpul experimentelor.

Hoffman a considerat ca drogul este util in analizarea mintii si poate fi folosit pentru a trata boli psihice grave.

O casa uluitoare, inchisa intr-o cutie (Video)

Zaharina

Inventator: Constantin Fahlberg, cercetator

Fahlberg a incercat sa gaseasca o noua utilizare pentru gudronul de carbune in 1879. Substanta chimica a ajuns din laborator pe biscuitii sotiei, care erau mai dulci decat de obicei.

Astfel, el a creat zaharina, cel mai vechi indulcitor artificial din lume.

Penicilina

Inventator: Sir Alexander Fleming, om de stiinta

In mod ironic, in anul 1928, Fleming era in cautarea unui "medicament minune" care putea vindeca bolile din acea vreme. Cu toate acestea, el a aruncat experimentele sale inainte de a gasi formula.

Apoi, a gasit legatura dintre mucegai si cultivarea bacteriilor, ceea ce a dus la descoperirea penicilinei, care a fost utilizata pentru tratarea mai multor boli, de la sifilis pana la amigdalita.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#inventii accidentale istorie, #inventii schimbat lumea, #cele mai interesante inventii, #inventarea penicilinei zaharinei LSD, #inventarea Coca Cola , #inventii