Inventii atribuite gresit

Joi, 12 Iulie 2012, ora 12:04
5603 citiri
Inventii atribuite gresit
Foto: ListVerse

De o vreme, din ce in ce mai multi gresesc atunci cand vine vorba sa numeasca inventatorul unor obiecte care au revolutionat existenta omului din istoria moderna, uneori si din cauza faptului ca anumite persoane au pretins, pe nedrept, ca ar fi inventat obiectele in cauza.

Potrivit Listverse, iata cateva inventii sau realizari atribuite gresit.

1. Automobilul

I se atribuie lui Henry Ford

Adevaratul inventator: Karl Benz

Desi mai multi ingineri germani, cum ar fi Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach sau Siegfried Marcus, lucrau in acest sens cam in acelasi timp, Karl Benz este cel care a construit primul automobil cu motor pe combustibil fosil, in Mannheim, Germania, in 1885. In luna ianuarie a anului urmator a obtinut un brevet de inventie, sub auspiciile companiei lui, Benz & Cie., pe care a fondat-o in 1883. In 1888 a inceput sa vanda automobilele sale.

Ford a creat un automobil autopropulsat abia in 1896, cu peste zece ani dupa Benz.

2. Radiografia

I se atribuie lui Thomas Edison

Adevaratul inventator: Wilhelm Rontgen

Prima radiografie din lume (care poate fi vazuta in fotografia de mai jos) a fost facuta de Wilhelm Rontgen si a vizat mana sotiei sale, pe care se afla si un inel. Contributia lui la stiinta razelor X si la radiografii este atat de semnificativa incat aceste raze se mai numesc si raze Rontgen.

Thomas Edison a inventat fluoroscopul, dar dupa ce a fost facuta prima fotografie a unei parti a corpului uman, folosind raze X.

3. Filmul

I se atribuie lui Thomas Edison

Adevaratul inventator: Louis Le Prince

Primul film (care poate fi vazut mai jos) a fost realizat de catre inventatorul francez Louis Le Prince, cu 12 cadre pe secunda. A fost inregistrat acasa la Joseph si Sarah Whitley, in Roundhay, West Yorkshire, Anglia, la 14 octombrie 1888. Zece zile mai tarziu, insa, Sarah Whitley moare. Doi ani mai tarziu Le Prince dispare misterios dintr-un tren care calatorea intre Dijon si Paris.

Alti doi ani mai tarziu Alphonse, fiul cel mai mare, a fost gasit impuscat mortal in New York, dupa ce a depus marturie intr-un proces pentru paternitatea inventiei impotriva lui Edison, initiat de catre compania American Mutoscope.

Primul film al lui Edison, Monkeyshines, a fost realizat in 1889 sau 1890.

4. Telescopul

I se atribuie lui Galileo

Adevartul inventator: Hans Lippershey

Cel mai vechi telescop functional cunoscut a aparut in 1608 si a fost realizat de Hans Lippershey. Mai multe persoane au pretins insa ca ar fi inventat acest obiect, printre acestea numarandu-se Zacharias Janssen si Jacob Metius of Alkmaar. Galileo a realizat si el un aparat cu structura primului, dar in anul urmator.

5. Becul

I se atribuie lui Thomas Edison

Adevartul inventator: Sir Humphry Davy

In 1802, Humphry Davy a inventat primul obiect incandescent, prin trecerea curentului electric printr-o banda subtire de platina (acest metal a fost ales deoarece are un punct de topire foarte inalt). Nu a fost suficient de luminos si nici nu a rezistat suficient cat sa fie practic, dar a fost realizat cu 75 de ani inainte ca Edison sa reuseasca sa realizeze prima lampa incandescenta comerciala, in 1879.

6. Radioul

I se atribuie lui Guglielmo Marconi

Adevaratul inventator: Nikola Tesla

Primul om care a reusit sa realizeze o emisie si o receptie de unde radio a fost fizicianul german Heinrich Hertz, in 1887. In 1895, Guglielmo Marconi a adus un aparat in Londra, despre care pretindea ca este inventia lui. Acest aparat era primul sistem practic de emisie si receptie bazat pe undele electromagnetice, dar semana foarte mult cu un aparat realizat de Tesla. Mai tarziu, insa, Tesla a fost recunoscut ca fiind inventatorul acelui sistem.

7. Zborul dirijat intr-un aparat cu motor

Se atribuie fratilor Wright

Adevaratul inventator: Richard Pearse

Fratii Wright sunt in general considerati primii care au reusit sa efectueze un zbor dirijat cu un aparat de zbor cu motor. Insa foarte putin cunoscut este faptul ca, cu noua luni inainte de aceasta reusita a lor, care a avut loc pe 17 decembrie 1903, in Kitty Hawk, neozeelandezul Richard Pearse realiza aceeasi performanta, la 31 martie 1903. Mai mult, aparatul de zbor al lui Pearse semana mai mult cu avionul modern, fata de aparatul fratilor Wright.

8. Internetul

I se atribuie lui: Al Gore

Adevaratul inventator: Vinton Cerf, alaturi de Lawrence Roberts, Leonard Kleinrock si Robert Kahn

Vinton Cerf, nascut la 23 iunie 1943, este un informatician american, persoana cel mai des numita "parintele Internetului". Contributiile lui au fost recunoscute in mod repetat, prin diplome si premii ca Medalia Nationala in Tehnologie, premiul Turing, sau Medalia Prezidentiala a Libertatii.

Al Gore, e drept, nu a spus clar ca el a inventat Internetul, dar a declarat: "In timpul seriviciului meu in Congresul SUA am luat initiativa in crearea Internetului".

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#inventii atribuite gresit, #inventii atribuite eronat, #falsi inventatori, #controverse patente inventii , #inventii