Inventii uluitoare prin simplitatea lor, care totusi n-au necesitat imbunatatiri

Sambata, 31 Mai 2014, ora 23:47
7422 citiri
Inventii uluitoare prin simplitatea lor, care totusi n-au necesitat imbunatatiri

Majoritatea inventiilor n-au fost simple "din prima". De exemplu, daca am incerca sa descuiem usa de intrare a unui castel medieval cu cheia lui originala, ar trebui sa batem de 2-3 ori cu ciocanul in broasca si sa turnam o gramada de ulei, pentru ca respectiva cheie sa se roteasca. Broastele si cheile au fost imbunatatite de sute de ori.

Cu toate acestea, exista si inventii simple pe care le folosim si astazi chiar asa cum au fost inventate ele de la inceput. Exemple sunt nenumarate, dar merita citate macar cateva din ele, cu titlu de curiozitate, potrivit Big Picture.

Sarma ghimpata

Acest tip de sarma a aparut in secolul al XIX-lea pe pasunile din statul Oklahoma, iar de atunci a tot fost folosit pentru protejarea campurilor impotriva animalelor nedorite, pentru siguranta inchisorilor, paza lagarelor, apararea transeelor si altele.

Din 1870, cand s-a inregistrat brevetul in America, n-au intervenit nici imbunatatiri, nici modificari structuale in ce priveste inventia. Sarma ghimpata a ramas asa cum a fost.

Agrafele de birou

Agrafele de birou, asa cum le folosim si astazi pentru atasarea intre ele a mai multor coli de hartie, au fost brevetate la sfarsitul secolului al XIX-lea si de atunci n-au suferit alte schimbari, decat ca forma (dreptunghi, triunghi, arc de cerc etc), eventual culoare sau material.

Initial erau scumpe, dar aparitia industriei automatizate a redus pretul lor pana la derizoriu, ceea ce n-a exclus prosperitatea producatorilor, intrucat adesea nu pretul conteaza, ci cantitatea.

Capcana pentru prins soareci

Cunoscuta capcana de prins soareci, asa cum au apucat-o vechile generatii inainte de a aparea mijoacele moderne de deratizare, a fost inventata de americanul William C. Hooker din Ilinois, care a obtinut in 1894 brevetul nr. US 528671 si a ramas aproape neschimbata in timp.

In 1903 inventatorul, imbogatit intre timp, a vandut brevetul unui britanic, iar acesta a introdus un sistem de siguranta suplimentar, pentru a proteja persoana care amorseaza dipozitivul, atunci cand introduce branza sau slanina in interior. A fost singura imbunatatire, in mai mult de un secol.

Scaunul balansoar

Inventia a aparut in secolul al XVIII-lea in America si are ca scop nu numai placerea de a te legana cand stai asezat in el, ci si aranjarea intr-o pozitie confortabila, care de multe ori serveste sistemului osos sa se autoechilibreze, pentru a diminua disconfortul care produce adesea durerile reumatice.

Constructia a ramas nemodificata de la inventarea balansoarului, chiar daca, din interese adesea comerciale, a fost de multe ori modificat designul, adaptat totdeauna cerintelor impuse de estetica, de capriciile cumparatorului, de aparitia unor materiale mai noi, de abandonarea liniei conformiste.

Folia cu bule de aer

Numita si aeroplast, aceasta inventie moderna are ca scop protejarea unor obiecte sensibile sau casante, atunci cand sunt ambalate in ea. Este folosita la unele expeditii postale, la ambalarea obiectelor din sticla sau portelan, a celor electronice, a aparaturii delicate, a tot ce prezinta riscul de a fi avariat in timpul transpostului sau stocarii.

Inventia au facut-o doi americani, Alfred Fielding si Marc Chavannes, carora ideea le-a venit cu totul intamplator, in timp ce se ocupau cu cercetari intr-un domeniu total diferit, in anul 1950.

Se pare ca n-au fost pe deplin constienti de valoarea noii lor descoperiri, intrucat abia in anul 1964 au patentat "metoda de protectie cu lamele amortizatoare".

Primul lor client a fost compania IBM, care a folosit produsul pentru a proteja in timpul transportului noul calculator "IBM 1401". Inventia s-a dovedit a fi atat de buna, incat intr-o jumatate de secol de la patentare n-a avut nevoie de nicio imbunatatire.

"Pliciul" pentru ucis muste

Acest simplu dispozitiv primitiv consta dintr-o vergea si o placuta elastica la capat. A fost inventat in 1900 de Robert Montgomery, muncitor la salubritatea din Kansas.

S-a dovedit foarte eficient si popular din primele zile, aducandu-i inventatorului beneficii pe masura. Intre timp, micile insecte zburatoare au fost indepartate prin dezinsectizare, mai ales din spatial urban, iar inventia si-a pierdut din atractie.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...