Primul calculator cu aburi, construit acum 173 de ani

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 19:48
7298 citiri
Primul calculator cu aburi, construit acum 173 de ani
foto: Daily Mail

Charles Babbage (1791-1871), matematician si inginer englez, este una din mintile stralucite ale secolului al XVIII-lea, care a imaginat "prima masina de calculat programabila", fiind considerat pe drept cuvant parintele computerelor de astazi.

Proiectul "masina analitica" a fost initiat de Babbage in 1837, dar masina cu abur de calculat nu a fost realizata practic de marele savant, din cauza, in primul rand, a limitarilor tehnologice ale vremii, precizeaza Daily Mail.

In 1991 s-a realizat o masina de calcul, construita dupa schitele lui, care s-a dovedit perfect functionala. Ideile revolutionare ale lui Babbage nu au fost intelese de comunitatea stiintifica contemporana lui.

Babbage a proiectat acesta masina analitica avand la baza o unitate centrala de procesare pe care a denumit-o "moara", avand 1,7 kB de memorie extensibila - "magazin" - unitatea programabila lucrand cu ajutorul unor carduri si fiind capabila de a rezolva calcule simple, de adunare, scadere, inmultire si impartire.

O macheta de studiu, parte a motorului analitic, este expusa la Muzeul Stiintei din Londra. Putem considera pe drept cuvant ca uimitoare inventia sa, care a prefigurat computerele secolului XX, stand la baza realizarii primelor masini de calculat, in anul 1940.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR a stabilit candidații pentru alegerile europarlamentare. Cine sunt capii de listă
UDMR a stabilit candidații pentru alegerile europarlamentare. Cine sunt capii de listă
Consiliul Permanent al UDMR a stabilit, vineri, candidaţii formaţiunii pentru alegerile europarlamentare. Pe primele trei locuri, considerate eligibile, se află actualii europarlamentari ai...
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
AUR a început să strângă semnături pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a demarat vineri, 1 martie, campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, atât la nivel...
#calculator aburi, #Charles Babbage, #Babbage calculator aburi , #inventii