Romanii care cucereau candva lumea gratie inventiilor

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 09:10
5693 citiri
Romanii care cucereau candva lumea gratie inventiilor

Putina lume stie ca, pe relieful Lunii, figureaza un crater care poarta numele unui savant roman: Spiru Haret. Aceasta alegere la nivel mondial nu se datoreaza unui act de complezenta. Nu exista complezente in stiinta. Exista ori merite, ori nimic.

Spiru Haret s-a remarcat in lumea stiintica a timpului, demonstrand ca axa mare a elipsei pe care se deplaseaza Pamantul in jurul soarelui este de marime variabila, ceea ce a contribuit la punerea bazelor astrofizicii moderne.

De la Spiru Haret, la... Andreea Marin

La salonul inventiilor, tinut la Geneva in aprilie 2001 - acum exact zece ani -, Romania s-a clasat pe locul I, in ce priveste numarul de premii obtinute si pe locul II ca numar de inventii prezentate.

In 2009, prioritatile romanesti sunt reconfirmate la acelasi salon, unde marele premiu este atribuit unei firme romanesti, MB TELECOM.

Surpriza din anul urmator, 2010, a fost de zile mari: medalia de aur a acestui salon international a fost atribuita romancei... Andreea Marin, pentru inventia denumita "violet - boddy, cu chilotel extensibil, elastic". Pe bune!

Cu asemenea precedente, ne putem astepta la orice de la Salonul 2011, poate chiar in aceasta luna. Pana atunci, merita sa privim putin mai inapoi.

De la stilou, la biospeologie

* In 1827, anonimul Petrache Poenaru breveta la Paris primul stilou. Inventia a fost perfectionata si rebrevetata ulterior de un francez. Pe scurt, Petrache Poenaru a ramas cu gloria, iar francezul a incasat profitul.

* In 1885, Victor Babes realizeaza primul tratat de bacteorolgie din lume, cu care a ramas pana zi un nume de referinta.

* In 1900, Nicolae Teclu a conceput arzatorul cu gaz, care permite reglarea corecta a raportului gaz-aer capabil sa obtina temperaturi mult mai ridiate decat arzatorul Bunzen.

* In 1904, speologul roman Nicolae Racovita a pus bazele unei stiinte noi, biospeologia, necunoscuta pana atunci, devenita de mare interes astazi.

Inainte de Primul Razboi Mondial

* La 18 martie 1906, Traian Vuia realiza primul avion cu tren de aterizare pe roti cu pneuri. Decoland fara nici un mijloc ajutator, numai cu dotarea de pe avion, Traian Vuia se poate considera ca fiind autorul primului avion din istorie.

* In 1908, Nicolae Vasilescu-Karpen inventeaza ciudata "pila Karpen", care, desi nu a gasit aplicatii practice, totusi a functionat neintrerupt si fara aport de energie aparent, timp de mai multe decenii. Pare un paradoxal perpetuum mobile. Un exemplar al acestei pile, in functiune si astazi, se afla in pastrarea muzeului Tehnicii din Parcul Carol.

* In 1910, Aurel Valicu lanseaza avionul fuselat aerodinamic, primul din lume.

* Tot in 1910, neurologul Gheorghe Marinescu pune bazele tratamentului paraliziei generale. Principiile sale, perfectionate, sunt si astazi folosite in clinicile din intreaga lume.

* In acelasi prolific an, 1910, Henrie Coanda experimenteaza in Franta primul avion cu reactie, de constructie proprie.

* Intre 1913 si 1916, Ioan Cantacuzino realizeaza vaccinarea antiholerica, despre care s-a spus ca a salvat mai multe vieti decat a putut sa ucida Primul Razboi Mondial.

* In 1918, inginerul Gogu Constantinescu, aflat in America, impresioneaza intreaga lume stiintifica, intemeind o noua stiinta: sonecitatea. A fost autorul a 317 inventii, brevetate in Danemarca, Elvetia, Austria, Germania, Marea Britania, Franta, Romania etc.

* In 1920, Gheorghe Botezatu a stabilit teoretic traectoria optima in cazul unui zbor spre Luna. Ulterior, cercetarile lui au fost folosite ca element de calcul in programele "Apollo".

* In 1921, profesorul Aurel Persu a conceput si construit cu forte proprii un autombil fara diferential, a carui forma aerodinamica reducea la minimum rezistenta aerului. Conceptul sau teoretic sta si astazi la baza calculelor in constructia de avioane.

* Tot in anul 1921, Nicolae Paulescu descopera insulina. Ii revin meritele morale, intrucat ideea este brevetata ulterior de doi canadieni, care au incasat toate beneficiile, primind si Premiul Nobel.

De la al doilea razboi, incoace

* In 1950, profesorul Elie Carafoli a inventat avionul cu aripa joasa, lansand un nou concept in industria aviatica.

* In 1952, Ana Aslan concepe produsul "Gerovital H3", cu care obtine prevenirea imbatranirii, ajungand sa acorde consultatii unor personalitati de prim rang mondial, sosite sa se trateze in clinica din Romania.

Lista poate continua, dar nu acesta este scopul. Scopul este sa ne gandim ce ar zice acesti lampadofori ai lumii, daca ar privi in tabloidele din Occident, dar si de la noi, si ar descoperi cum sunt aratati cu degetul romanii, mai mult in corturile din jurul metropolelor si prin bidonvilles, decat pe podium.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...