SF devenit realitate: Mini-robotul care va inota prin corpul uman

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 08:14
3262 citiri
SF devenit realitate: Mini-robotul care va inota prin corpul uman
Foto: Daily Mail

Nu este vorba despre un SF, despre vreun roman de anticipatie al lui Jules Vernes si nici despre mini-submarinul care inota in interiorul corpului uman in pelicula "Innerspace" din 1987, desi se preconizeaza ca acest mini-robot va calatori in interiorul organismului exact ca in film.

Numai ca el va raspunde la lumina si la substante chimice ca un organism viu. Robotul de mici dimensiuni seamana cu o creatura marina de cosmar si este in curs de perfectionare. El va putea ajuta la identificarea bolilor din interiorul corpului uman, informeaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle au dezvoltat acest robot luand ca inspiratie vietatea marina din imagine, un fel de peste fara falci, cu un sistem nervos primitiv.

Robotul numit Cyberplasm va avea propriul sistem nervos electronic, iar ca senzori "ochi" si "nas" derivate din celulele vii, precum si muschi artificiali propulsati cu energie pe baza de glucoza.

Senzorii robotului vor reactiona la stimulii externi (lumina si substantele chimice) convertindu-i in impulsuri electronice care vor fi trimise la "creierul" acestuia echipat cu microcipuri sofisticate.

"Creierul" va transmite mesajele sale electronice catre muschii artificiali ghidandu-i cand sa se contracte sau cand sa se relaxeze, permitand astfel mini-robotului sa navigheze prin corpul uman printr-o miscare ondulatorie.

Prototipul va avea mai putin de un centimetru lungime, dar versiunile viitoare vor putea ajunge la dimensiuni de mai putin de 1 mm lungime sau vor fi chiar realizate la scara nanometrica.

Savantii care au lucrat la acest proiect spera ca intr-o zi Cyberplasm sa poata inota fara piedici prin corpul uman pentru a detecta o mare varietate de boli. "Nimic nu se compara cu abilitatea unei creaturi vii de a simti, mirosi si aprecia mediul in care se afla si deci de a colecta date despre ce se intampla in acel loc" a declarat dr. Daniel Frankel, bio-inginer la Universitatea Newcaste si coordonatorul echipei de cercetatori britanici.

Inotand in corpul uman, mini-robotul va aduna si va stoca date pretioase despre mediul in care calatoreste, iar acestea vor putea fi ulterior analizate si interpretate de catre medici.

"Deocamdata dezvoltam si testam componentele individuale ale acestui mini-robot", a mai spus dr. Frankel. "Speram sa ajungem la faza de asamblare cam in doi ani. Noi credem ca Cyberplasm ar putea incepe sa fie folosit in situatii reale intr-un termen de maximum cinci ani".

Producerea robotului este rodul unei colaborari internationale finantate de catre Institutul de Inginerie si Stiinte Fizice de Cercetare (EPSRC) din Marea Britanie si National Science Foundation (NSF) din Statele Unite ale Americii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#inventie robot organism viu, #robot diagnostic corp uman, #robot inoata organism , #inventii