Top 10 inventii antice chinezesti

Joi, 17 Martie 2011, ora 12:05
20281 citiri
Top 10 inventii antice chinezesti
Foto: solarnavigator

In prezent, o mare parte din lumea relativ civilizata are acces la facilitati moderne, cum ar fi Internetul si cablul de fibra optica sau sistemul de navigatie GPS.

Desi pentru acestea unele persoane sunt poate recunoscatoare, cele mai multe uita faptul ca exista numeroase alte inventii, vechi, care au schimbat modul de a trai al oamenilor. Iar cultura antica chineza este poate cea care a contribuit cel mai mult la progres.

Conform howstuffworks.com, iata zece dintre cele mai importante inventii ale chinezilor.

1. Praful de pusca

Legenda spune ca praful de pusca a fost inventat din intamplare de catre alchimistii care vroiau sa creeze un elixir al vietii vesnice.

Prima referire la acesta apare intr-o culegere din 1044, care cuprinde cele mai importante tehnici militare, realizata de Zeng Goliang, acesta descriind trei tipuri de praf de pusca, folosite pentru focuri de semnalizare si focuri de artificii, inainte ca acesta sa fie utilizat in scop militar, la grenadele rudimentare.

2. Busola

Prima busola a fost realizata in secolul al IV-lea i.Hr. si era facuta din roca magnetica. Chinezii au inventat un astfel de obiect pentru a sti incotro e sudul.

3. Hartia

Inca nu se stie cine a venit cu ideea de a converti gandurile intr-o limba scrisa, insa se stie ca primele limbi au aparut cu aproximativ 5.000 de ani in urma. Si, odata ce acestea, a inceput sa se dezvolte si dorinta de a scrie, oamenii apeland in acest sens la orice era mai durabil, cum ar fi bambus, papirus, piatra, tablite de lut.

Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce un barbat chinez pe nume Cai Lun a inventat prototipul pentru hartia moderna. In anul 105 d.Hr. el a creat un amestec din fibre de lemn si apa pe care l-a presat, obtinand astfel o hartie grosiera.

4. Pastele fainoase

In privinta acestora nu exista informatii certe, dar se pare ca oamenii din China le-au luat-o inainte italienilor sau arabilor cu aproximativ 2.000 de ani.

In 2006, un grup de arheologi a descoperit o asezare veche de 4.000 de ani, in provincia Qinghai, langa granita cu Tibetul, iar in apropierea acesteia a gasit un bol cu un tip de paste, ingropat in pamant. Acestea, facute din doua soiuri de mei, ar putea fi cele mai vechi din lume. Cele doua soiuri de mei sunt cultivate in China de aproximativ 7.000 de ani si, mai mult, chinezii inca folosesc aceste grane pentru a face paste.

5. Roaba

Un general numit Jugo Liang, care a trait in timpul dinastiei Han, este creditat ca fiind inventatorul roabei. Obiectul a fost folosit initial in scopuri militare, pentru baricadare si transport, iar aceste avantaje pe care le oferea roaba i-au determinat pe chinezi sa tina inventia secreta timp de mai multe secole. Singura hiba a roabei antice a fost insa faptul ca nu avea manere, acestea fiind adaugate ulterior, cand a fost perfectionata.

6. Seismograful

Astronomul imperial Chang Heng, tot din timpul dinastiei Han, a gandit primul seismograf din lume, la inceputul secolului al II-lea. Este vorba de un vas din bronz, o opera de arta chiar, care in interior avea un pendul, iar cand acesta era miscat de vibratii mai multe bile cadeau din gurile unor dragoni in cele ale unor broaste, avertizand astfel un seism.

7. Alcoolul

La inceputul secolului al III-lea i.Hr., chinezii au aflat cum sa rafineze produse ca otetul si sosul de soia, folosind tehnici de fermentare si distilare. Iar o descoperire recenta a unor cioburi de acum 9.000 de ani, care aveau urme de alcool, arata ca poporul chinez a fost primul care a preparat acest produs, cu aproximativ 1.000 de ani inaintea popoarelor arabe.

8. Zmeul

In timpul secolului al IV-lea i.Hr., doi barbati chinezi, Gongshu Ban si Mo Di, respectiv un artist si un filosof, au construit un zmeu in forma de pasare, inventia lor fiind repede indragita mai ales de copii.

9. Planorul

Daca in secolul al IV-lea i.Hr. chinezii deja inventasera zmeul, pana la sfarsitul secolului al VI-lea, era noastra, ei reusisera sa construiasca un aparat similar cu acesta, dar suficient de mare si de aerodinamic incat sa sustina greutatea unui barbat de talie medie.

10. Matasea

Tehnica de a produce acest material exista de acum 4.700 de ani, iar datorita matasii China a creat legaturi cu multe alte popoare, prin comert, cererea fiind foarte mare la un moment dat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#inventii chinezesti, #inventii antice chinezesti, #inventii China , #inventii