Care e cea mai buna cale de a coloniza Marte - teorii din ce in ce mai bizare

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:14
6562 citiri
Care e cea mai buna cale de a coloniza Marte - teorii din ce in ce mai bizare

Marte este o planeta inghetata, lipsita de viata si neospitaliera. Planeta Rosie este insa promitatoare pentru omenire si sunt unii preocupati de felul in care se poate teraforma, adica sa devina similara Pamantului.

CEO-ul companiei SpaceX, Elon Musk, s-a exprimat recent pe aceasta tema si a opinat ca cea mai rapida cale de a coloniza Marte este bombardarea planetei cu arme nucleare, scrie Business Insider.

Musk viseaza sa construiasca o colonie de un milion de oameni pe Marte, asa ca are nevoie de o transformare rapida a planetei intr-un fel de Pamant. O varianta mai lenta a procesului s-ar obtine, potrivit lui Musk, prin transportul de gaze de sera de pe Pamant pe Marte si eliberarea lor in atmosfera martiana.

Ce a descoperit Curiosity pe Marte: Seamana foarte bine cu un loc de pe Pamant (Foto)

Christopher Impey, astronom la Universitatea Arizona si autor al mai multor lucrari de popularizare a astronomiei, sustine insa ca niciuna dintre aceste solutii nu e fezabila.

Ce se poate face insa, spune specialistul, este sa se redirectioneze un asteroid apropiat Pamantului catre Marte si sa fie lovit de unul din polii planetei. Si mai bine inca ar fi sa fie redirectionati doi asteroizi care sa se zdrobeasca fiecare de cate un pol.

Polii martieni sunt cheia problemei

Musk si Impey sunt de acord intr-o chestiune: daca e ca pamantenii sa incalzeasca Marte, atunci tinta trebuie sa fie polii martieni. Acolo se afla cantitati vaste de gheata carbonica ce poate fi transformata, cu suficienta energie, intr-un eficient gaz de sera - dioxidul de carbon.

Seful Tesla si SpaceX, despre modalitatea rapida de a face planeta Marte locuibila

Daca se poate imbogati atmosfera martiana cu suficient dioxid de carbon, atunci planeta va incepe sa se incalzeasca in acelasi fel in care nivelele ridicate de dioxid de carbon din atmosfera incalzesc Pamantul.

De cata energie e nevoie?

Impey estimeaza ca ar fi nevoie de cateva mii de focoase nucleare sau un impact masiv din partea unui asteroid.

Avantajul impactului unui asteroid este dublu: nu emite radiatii si tehnologia necesara este deja in curs de elaborare.

Cum prinzi un asteroid si il arunci spre Marte

De ce trebuie sa ajungem pe Marte: Cinci motive

NASA lucreaza deja la o tehnologie de capturare a unui asteroid, dar nu cu scopul de a incalzi Marte.

Asteroid Redirect Mission (ARM) a NASA va trimite primul robot din istorie catre un asteroid din apropierea Pamantului. Robotul va colecta o mostra din asteroid si il va plasa in orbita in jurul lunii, in asa fel incat sa poata fi vizitat, studiat si eventual dinamitat de astronauti, probabil in anii 2020.

Tehnologia creata de NASA pentru ARM va deschide calea unei viitoare misiuni cu echipaj uman catre Marte.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...