""
Ziare.com

Descoperire interesanta a roverului Curiosity pe planeta Marte

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 21:36

   

Descoperire interesanta a roverului Curiosity pe planeta Marte
Misiunea NASA pe Marte a scos la iveala recent dovada existentei unor forme de viata pe aceasta planeta. Metanul descoperit in atmosfera ei provine dintr-o sursa neidentificata pana acum.

Acest gaz, metanul, provine de la organisme vii pe planeta noastra, ceea ce este posibil si pe Marte, informeaza news.com.au. Ultimele desoperiri facute de Curiosity au fost discutate de expertii in domeniul geofizicii la o conferinta de profil tinuta recent in San Francisco, SUA.

Expertii au analizat timp de 20 de luni informatiile provenite de la Curiosity. Totusi, e bine de stiut ca metanul este la un nivel mult mai mic decat se asteptau. Cercetatorii credeau ca vor detecta pe Marte o cantitate dubla de metan provenita din procese precum descompunerea prafului si a materialelor organice ajunse acolo cu ajutorul meteoritilor.

Robotul Curiosity, noi descoperiri senzationale pe Marte

O alta constatare surprinzatoare a acestora este legata de craterul Gale, cel in care roverul a aterizat in anul 2012. Nivelul metanului a crescut brusc de zece ori acolo, intr-un interval de doar 60 de zile martiene. Acest aspect este surprinzator, deoarece metanul are o durata de viata de circa 300 de ani.

De asemenea, NASA a comunicat si faptul ca in mostrele prelevate de Curiosity au fost gasite elemente chimice organice. Curiosity nu poate detecta forme de viata acolo, insa are dotari care ii permit sa arate daca pe Marte se gasesc elemente de baza ale vietii, asa cum sunt carbonul, hidrogenul, nitrogenul, oxigenul, fosforul si sulful. Rezultatele dezbaterilor cercetatorilor in domeniu au aparut in revista de specialitate "Science".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Metanul poate fi produs

si printr-un proces non-biologic denumit serpentinizare, care implica apa, dioxidul de carbon si compusul mineral numit olivina, intalnit frecvent pe Marte.

 

Basmul cu originea organică a gazelor și petrolului nu-i decat un

basm...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor