O luna a lui Marte se crapa vizibil. In cat timp va disparea

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 09:58
8300 citiri
O luna a lui Marte se crapa vizibil. In cat timp va disparea
Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Unul dintre satelitii lui Marte, Phobos, e de fapt un "sac" de pietris, tinut laolalta de un invelis gros de doar 100 de metri. Oamenii de stiinta spun ca dezintegrarea lunii lui Marte e iminenta, aceasta urmand sa aiba loc intr-un interval de 30-50 de milioane de ani.

Daca pana acum satelitul a reusit sa-si pastreze forma, sa ramana o masa compacta, forta gravitationala exercitata de Marte duce in prezent la subtierea acestui invelis, ruptura fiind iminenta, la fel si dezintegrarea lui Phobos, spun oamenii de stiinta de la NASA, conform The Express.

"Credem ca Phobos deja a inceput sa cedeze, iar primul semn e aparitia unor 'canale'", a explicat Terry Hurford, de la NASA.

"Cele mai recente teorii arata ca interiorul lui Phobos este o gramada de pietris, care abia se mai tine unita", afirma un purtator de cuvant al NASA. Un astfel de interior se poate zdruncina foarte usor, ducand la schimbarea formei satelitului, sub presiunea fortelor externe.

In plus, si invelisul este elastic, permitand acest lucru, explica oamenii de stiinta. Insa totodata acest invelis subtire este indeajuns de slab pentru a se rupe la un moment dat, mai explica specialistii NASA.

Pe de alta parte, in afara crapaturilor sau canalelor care au aparut in urma impactului masiv cu un asteroid, ce a dus la formarea createrului Stickney, exista si unele noi, ceea ce vine in sprijinul ideii deteriorarii satelitului.

Daca initial s-a crezut ca aceste crapaturi pornesc din craterul Stickney, lat de circa 9 kilometri, ulterior oamenii de stiinta au observat ca exista si unele care nu au legatura cu acesta. Cele din urma s-au format in urma impactului cu mici bucati cazute de pe Marte, arata un studiu prezentat recent in SUA, relateaza Discovery.

NASA face un anunt istoric legat de colonizarea planetei Marte

In plus, sub presiunea atractiei gravitationale a lui Marte, Phobos se apropie de planeta, un impact fiind iminent. Oamenii de stiinta se indoiesc insa ca se va ajunge la impact, Phobos dezintegrandu-se inainte ca un astfel de eveniment cosmic sa aiba loc.

NASA isi doreste sa organizeze o misiune pe Phobos, un satelit la fel de enigmatic ca Deimos, cealalta luna a lui Marte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Phobos dezintegrare, #Phobos crapa, #disparitie luna Marte, #luni Marte, #sateliti Marte asteroizi , #Marte