Planul indraznet pentru a aduce mostre de sol martian pe Terra

Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 13:19
4911 citiri
Planul indraznet pentru a aduce mostre de sol martian pe Terra
Foto: Arhiva Hepta.ro

Specialisti europeni si americani pregatesc o misiune temerara: aducerea pe Terra a mai multor mostre de sol martian. Nu e usor, dar se poate face, spun oamenii de stiinta.

Descoperirile pe care oamenii de stiinta le-au facut pana acum cu ajutorul navelor spatiale aflate pe orbinta si pe suprafata planetei Marte ne-au ajutat sa intelegem mai bine Universul, in general, dar si modul in care s-a format Pamantul. Pasul urmator e sa aducem pe Terra mostre de sol martian, pe care sa le analizam in laboratoare sofisticate si care sa ne ofere tot mai multe informatii, pe masura ce capacitatea noastra de a le cerceta va spori, potrivit Parabolicarc.com.

Nu e insa usor sa aduci acasa mostre de pe Marte. Ar fi nevoie de lansarea unei rachete spre Planeta Rosie - ceva ce inca nu s-a reusit - si de cel putin trei misiuni spatiale. Dar daca asta trebuie facut, asta vom face, spun cercetatorii europeni si americani implicati in proiect.

In timpul primei misiuni a NASA, numita Mars Rover 2020, se vor colecta probe de sol de pe planeta in 32 de recipiente de dimensiunea unui stilou.

Apoi, o nava a Agentiei Spatiale Europene va fora pana la 2 metri sub stratul de suprafata al Planetei Rosii, in cautare de forme de viata. Nava ExoMars care se va ocupa de foraje este deja pe orbita planetei Marte si transmite date.

A doua misiune va fi executata de un aparat care va ateriza pe Marte, va recupera toate probele, le va ambala intr-un dispozitiv de marimea unei mingi de fotbal, pe care apoi il va lansa pe orbita planetei.

Executarea celei de-a treia misiuni ii revine, de fapt, navei aflate pe orbita planetei, care va recupera din spatiu mostrele de sol martian, le va stoca si le va aduce pe Terra. Mai exact, in Statele Unite, unde acestea vor fi analizate de o echipa de cercetatori din mai multe tari.

Declaratia semnata de David Parker, directorul de explorare umana si robotica al Agentiei Spatiale Europene, si Thomas Zurbuchen, Administrator Asociat al directoratului pentru Cercetari Stiintifice de la NASA, arata ca, lucrand impreuna, cercetatorii spera sa obtina rezultate mai bune.

"Misiunile precedente pe Marte au demonstrat ca, la un moment dat, conditiile ar fi putut permite existenta vietii microbiene pe suprafata planetei. Fara indoiala ca simpla perspectiva de a aduce pe Terra mostre de sol de pe Planeta Rosie este entuziasmanta pentru orice cercetator. Dar aceasta este o provocare pe care trebuie sa o acceptam in parteneriat international", a declarat, printre altele, David Parker, la semnarea declaratiei cu omologul sau de la NASA.

Rezultatele privind pregatirea misiunii de aducere pe Terra a mostrelor de sol martian le vor fi prezentate in 2019 mai multor ministri din tarile ce sustin proiectul. La acel moment se va decide cum se va proceda propriu-zis in spatiu.

Citeste si NASA trimite bucati din Marte inapoi pe Planeta Rosie. Iata cum

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Marte sol Terra misiune, #sol martian adus Pamant, #misiune spatiala Marte , #Marte