Misterul descifrat în adâcurile lacului Huron: Pământul și-a micșorat viteza de rotație, afectând conținutul de oxigen VIDEO

Miercuri, 04 August 2021, ora 03:00
35473 citiri
Misterul descifrat în adâcurile lacului Huron: Pământul și-a micșorat viteza de rotație, afectând conținutul de oxigen VIDEO
Misterul descifrat în adâncurile lacului Huron FOTO: Phys

Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, care au făcut cercetări pe fundul lacului Huron, au reușit să descifreze un mister legat de Pământ. Astfel, ei au constatat că planeta noastră și-a redus în timp viteza de rotație, ceea ce a dus la creșterea concentrației globale de oxigen, până la un nivel propice vieții.

Durata zilei pe Terra nu a fost întotdeauna de 24 de ore, astfel că experții care au efectuat cercetarea susțin că aceasta ”a avut chiar șase ore, atunci când s-a format sistemul Pământ-Lună”, potrivit Sci Trech Daily.

Cercetătorii au studiat un mediu unic aflat pe fundul lacului Huron din Statele Unite. Ei l-au folosit pentru a ”vedea” înapoi în timp, la începuturile formării Pământului și modul în care schimbarea duratei zilei ar fi putut afecta primele forme de viață: organismele minuscule denumite cianobacterii sau algele albastre-verzi.

Ele au evoluat în timp, mai mult de 2,4 miliarde de ani, producând oxigen atunci când Pământul era încă într-un stadiu inospitalier vieții. Oamenii de știință au încercat să explice de ce a durat atâta timp până când nivelurile de oxigen au crescut treptat, de-a lungul a peste 2 miliarde de ani și până astăzi, conform CNN.

”Mi-am dat seama că durata zilei și eliberarea de oxigen din straturile microbiene sunt legate de un concept de bază și fundamental: atunci când zilele erau scurte, exista mai puțin timp, astfel încât se elibera mai puțin oxigen”, a spus Judith Klatt, cercetător la Institutul Max Planck din Germania.

Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care crește inexplicabil, în adâncuri VIDEO

Masele acestor microorganisme simple care trăiesc pe fundul mărilor sunt responsabile cu eliberarea de oxigen, care a permis ulterior apariția animalelor multicelulare.

Astfel, în peste 2 miliarde de ani, planeta s-a transformat lent, dintr-una cu cantități mici de oxigen până la nivelurile de astăzi, când în atmosferă există 21% din acest element chimic, al treilea cel mai întâlnit în univers, după hidrogen și heliu, scrie Phys.

Vestea care șochează lumea: Orașul de 24 de milioane de oameni, care ar putea deveni nelocuibil VIDEO

#mister descifrat, #Pamant viteza rotatie, #scaderea vitezei rotatie, #cresterea nivelului oxigenului Pamantului , #mister