A existat cu adevarat aselenizarea?

Marti, 16 Iulie 2019, ora 13:36
15320 citiri
A existat cu adevarat aselenizarea?
Foto: Arhiva Hepta.ro

12 astronauti s-au aflat pana acum pe Luna. Dar nu toata lumea crede acest lucru. Si se vehiculeaza tot felul de ipoteze, de teorii ale conspiratiei. Dar cine stie? Poate or fi adevarate. Nimic nu este precum pare.

Niciun american nu a pus vreodata piciorul pe Luna. Totul a fost falsificat, totul e doar Fake.

Aselenizarile? Inscenari filmate in studiouri de televiziune luminate fals sau prost.

Si in plus cu greseli de amatori, precum steagul american care flutura. Pfffff. Ca si cum un steag pus pe Luna ar flutura. Fara atmosfera. Fake. O teorie a conspiratiei creata de americani pentru a le arata sovieticilor ca au reusit ceva ce ei nu au putut.

Noi am trimis oameni pe Luna, voi nu: Space Race, Razboiul Rece. E nevoie uneori de astfel de metode.

Masini de provocat cutremure si oameni-reptila

Si daca tot suntem la teorii ale conspiratiei, mai avem cateva. Se spune ca in Alaska cea salbatica ar exista o statie de cercetare la care pot fi produse artificial cutremure. Ea se numeste HAARP si este capabila si sa manipuleze vremea, pentru a teroriza lumea. Cautati HAARP si cutremur pe Google si o sa fiti surprinsi cate postari pe aceasta tema veti gasi.

Si mai avem: de exemplu, fasiile albe de pe cer: Chemtrails. Noua ni se spune ca ar fi urme nepericuloase de abur lasate de avioane. De fapt, aceste avioane ar fi folosite de guvernele rele ale lumii pentru a raspandi in aer substante chimice periculoase, prin care sunt modificate clima si vremea si otraviti oamenii.

In plus, pamantul ar fi plat, nu rotund, si ar fi guvernat de oameni-reptilla.

Cu totii iubim teoriile conspiratiei

Radeti deja? Sau v-a crescut brusc pulsul? Asemenea prostii la DW? OK, inseamna ca nu sunteti predispus sa credeti in aceste teorii ale conspiratiei. Nu se stie cat de multi oameni cred in astfel de povesti absurde si nici daca acestea sunt mai numeroase in prezent decat inainte.

In orice caz, ele au devenit mai vizibile cu ajutorul Internetului si al retelelor de socializare, spun psihologii. Sustinatorii unor astfel de povesti se simt confirmati, nu se mai simt ca si cum ar apartine unei minoritati.

Experimentele stiintifice mai arata ca persoanele care cred si raspandesc astfel de teorii absurde o fac si pentru a putea apartine unui cerc asa-zis elitist, exclusivist.

De ce exista insa atat de multi oameni care cred ca aselenizarile sunt niste minciuni? Totul a pornit de la cartea americanului Bill Kaysing, aparuta in 1976, cu titlul "We never went to the Moon" (Noi nu am fost niciodata pe Luna).

Cartea a prins imediat, foarte multi oameni au crezut in tezele ei absurde. Kaysing nu era om de stiinta, tehnician sau inginer. Era un scriitor care a scris anterior despre agricultura, gatit si impozite. El ar fi venit cu asa-zise dovezi, potrivit carora aselenizarile nu ar fi fost reale.

Iata principalele idei ale acestuia:

1. Steagul care flutura

Teoria conspiratiei: Pe inregistrarile video disponibile, steagul american infipt de Neil Armstrong si Buzz Aldrin in solul lunar flutura in vant. Dar asa ceva nu se poate, pentru ca pe Luna nu exista atmosfera, deci nici vant.

Ce spune stiinta: Steagul nu flutura. S-a miscat doar atunci cand a fost atins de cei doi astronauti si cand a fost infipt in sol. Pe planeta noastra, astfel de miscari scurte sunt franate rapid de atmosfera, dar pe Luna, in absenta atmosferei, miscarile dureaza mult mai mult. In plus, in steag ar fi existat un arc intins care sa dea senzatia de fluturare.

2. Absenta stelelor din fotografii

Teoria conspiratiei: Pe fotografiile luate pe Luna nu se vad stele. Ceea ce ar insemna ca au fost facute in studio.

Ce spune stiinta: Este adevarat ca de pe Luna se vede fantastic cerul cu stele, in absenta atmosferei care sa deranjeze privelistea. Dar la momentul aselenizarii, pe Luna era inca zi. O explicatie este ca suprafata Lunii, nava spatiala si astronautii erau atat de bine luminati de soare, incat lumina slaba a stelelor nu se mai vedea.

3. Fotografii prea perfecte

Teoria conspiratiei: Camerele foto purtate de astronauti la nivelul pieptului nu aveau obiectiv. Cum au putut deci astronautii sa faca atat de multe fotografii perfecte?

Ce spune stiinta: Nu toate imaginile capturate au fost perfecte. Au fost numeroase fotografii neclare in arhiva NASA, doar pozele cele mai reusite au fost date publicitatii. In plus, astronautii au avut timp pe Pamant sa exerseze folosirea aparatelor foto luate cu ei pe Luna si sa devina foarte priceputi in utilizarea lor. Lentilele speciale cu unghi larg au simplificat focusarea si au permis captarea unor imagini mari in conditii de calitate superioara.

4. Umbrele inclinate

Teoria conspiratiei: In anumite imagini se vad umbre care nu sunt paralele unele cu celelalte. Dar daca soarele ar fi fost singura sursa de lumina, aceste umbre ar fi trebuit sa fie paralele. Pentru ca nu este cazul, probabil ca au fost folosite surse artificiale de lumina.

Ce spune stiinta: Umbrele paralele sunt mereu o chestiune de perspectiva. Liniile paralele pe o suprafata tridimensionala par mereu inclinate atunci cand sunt reprezentate bidimensional. De exemplu, liniile de cale ferata. Acestea par ca se apropie una de cealalta in directia orizontului, desi sunt cu siguranta mereu paralele. Lucru valabil si pe Luna, si pe Pamant.

Tot nu ajunge?

Exista si alte presupuse dovezi de care se prevaleaza cei care nu cred in aselenizari, dovezi privind praful, radiatiile periculoase sau felul in care cad umbrele.

Colegii nostri de la Spektrum le-au infirmat insa credibil pe toate. Deci nu exista dovezi clare care sa sustina aceste teorii ale conspiratiei.

Pe scurt: aselenizarile au fost reale, nici macar sovieticii nu le-au pus la indoiala, ceea ce spune ceva intr-o perioada ca Razboiul Rece. In plus, la misiunile Apollo au lucrat cam 400.000 de oameni. Destui martori care ar fi putut sa iasa cu dezvaluiri daca ar fi fost ceva incorect. Dumneavoastra ce credeti?

Judith Hartl

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#aselenizare teoriile conspiratiei, #americani minciuna Luna , #NASA