Cu un pas mai aproape de exoplanete care sustin viata, gratie lui TESS, noul telescop spatial (Video)

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 10:26
3157 citiri
Cu un pas mai aproape de exoplanete care sustin viata, gratie lui TESS, noul telescop spatial (Video)

NASA a lansat cu succes, miercuri, un nou telescop spatial, construit cu un buget de 337 de milioane de dolari, ce are misiunea de a identifica exoplanete cu marimi comparabile cu a Terrei si care ar putea sa sustina viata.

Noul dispozitiv, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a fost lansat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locala 18:51 (22:51 GMT), informeaza AFP.

"Trei, doi, unu si a decolat!", a declarat un comentator al agentiei spatiale americane in momentul in care TESS a fost propulsat in spatiu la bordul unei rachete din gama Falcon 9, construita de compania americana SpaceX.

La mai putin de 10 minute dupa decolare, prima treapta a lansatorului a revenit pe Terra, asa cum era prevazut, pe o barja autonoma din Oceanul Atlantic, realizand astfel cea de-a 24-a aterizare controlata, la punct fix, a unui propulsor din structura rachetelor dezvoltate de compania SpaceX.

NASA a confirmat, de asemenea, ca la ora locala 19:53 (23:53 GMT) cele doua panouri solare ale dispozitivului spatial s-au deschis cu succes. Apoi, telescopul american va avea nevoie de aproximativ doua luni pana va ajunge la orbita sa finala. Primele date stiintifice ce vor fi transmise de TESS sunt asteptate in luna iulie.

"Suntem incantati ca TESS este pe cale sa ne ajute sa descoperim lumi pe care inca nu ni le-am imaginat, lumi care ar putea fi locuite sau care ar putea sa sustina viata", a declarat Thomas Zurbuchen, unul dintre coordonatorii misiunilor concepute de NASA.

Compania SpaceX a renuntat luni, cu doar doua ore inainte de momentul prevazut al decolarii, la lansarea acestui telescop spatial, pentru a opera o noua verificare a sistemelor de navigatie aflate la bordul rachetei purtatoare.

Pe parcursul urmatorilor doi ani, misiunea acestui telescop spatial va fi aceea de a scana stele aflate la distante relativ apropiate in raport cu Soarele si care, din acest motiv, se numara printre cele mai stralucitoare de pe cer, cu scopul de le gasi pe acelea dintre ele care detin planete in jurul lor.

Potrivit NASA, TESS va putea sa descopere aproximativ 20.000 de exoplanete, din care o cincime ar putea avea marimi comparabile cu cea a Terrei si aproape 500 vor fi de doua ori mai mari decat planeta noastra.

Descoperirile sale vor fi apoi studiate de telescoapele terestre si spatiale, care vor cauta acele elemente ce atesta conditii propice vietii, precum o structura telurica, o marime comparabila cu cea a Terrei si o distanta fata de o stea - nici prea aproape, nici prea departe - ce face posibila o temperatura care permite existenta apei in stare lichida.

"A fost incredibil"

"A fost incredibil, a fost foarte emotionant", a declarat dupa lansare Natalia Guerrero, o cercetatoare care participa la acest program, intr-un interviu acordat NASA TV. Natalia Guerrero face parte din echipa care a construit cele patru camere foto amplasate la bordul telescopului.

"Cele patru camere ale lui TESS sunt minuscule, dar puternice. Ele au doar diametre de doar 10 centimetri, ar putea intra intr-o cutie pentru scrisori, dar sunt atat de puternice, incat puteti sa vedeti cu ele o constelatie intreaga, precum Orion, in campul vizual cuprins de una dintre aceste camere", a explicat aceeasi cercetatoare.

La fel ca predecesorul sau, Kepler, primul telescop de acest tip, lansat in 2009 de agentia spatiala americana, TESS va utiliza metoda tranzitului, detectand exoplanete atunci cand ele trec - tranziteaza - prin fata stelelor in jurul carora orbiteaza, estompand temporar lumina emisa de acestea. Metoda permite, printre altele, deducerea marimii, a masei si a orbitei unei exoplanete.

Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete, confirmate de alte telescoape. TESS va analiza o zona de pe bolta cereasca de 350 de ori mai vasta.

Agentia spatiala americana a programat lansarea unui alt vehicul spatial in mai 2020: este vorba despre telescopul spatial James Webb - succesorul telescopului Hubble -, care va deveni cel mai puternic observator al Universului construit vreodata de oameni.

James Webb Space Telescope (JWST) va avea o sensibilitate de 100 de ori mai mare decat Hubble, instrumentul lansat in spatiu in 1990 si care a revolutionat astronomia.

Telescopul spatial James Webb va fi capabil, de asemenea, sa studieze atmosfera exoplanetelor si "sa analizeze structurile misterioase si originile Universului", au anuntat specialistii de la NASA.

Citeste si:
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că, în cazul în care Nicolae Ciucă nu demisionează benevol din funcţia de premier, în urma acuzaţiei de plagiat, atunci preşedintele...
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...