Cum contribuie Romania la apararea Terrei de asteroizii periculosi

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:59
2417 citiri
Cum contribuie Romania la apararea Terrei de asteroizii periculosi
Foto: Arhiva

Calea parcursa de informatiile culese de observatoarele astronomice din Romania pana la NASA este lunga, insa acestea ajung, in final, pe masa specialistilor care lucreaza la prevenirea unui dezastru produs de un eventual impact dintre un asteroid si Terra.

Recent, NASA, alaturi de Casa Alba, au facut un apel public, cerandu-le oamenilor de stiinta din intreaga lume sa ajute la identificarea asteroizilor care ar putea, la un moment dat, lovi Pamantul.

Andrei Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti, a explicat, pentru Ziare.com, cum contribuie Romania la acest program al expertilor americani.

Asteroizii sunt "vanati" din Bucuresti si Galati

El a precizat ca observatii ale asteroizilor periculosi, precum si incercarea de a-i descoperi se fac, in prezent, in doua locuri din tara noastra, respectiv la Observatorul din Bucuresti si la cel din Galati. La cel din Capitala, observatiile se fac cu un telescop de 0,3 metri diametru, insa nu este vorba despre ceva sistematic, observandu-se asteroizii deja cunoscuti, pentru aflarea mai multor informatii legate de traiectorie.

Cel mai modern observator astronomic din tara, la Galati

De asemenea, si la Observatorul din Galati se mai fac astfel de observatii, folosindu-se un telescop de 0,4 metri diametru. Se observa tot corpurile spatiale deja cunoscute, dar se urmareste si daca apare vreunul nou, a precizat Sonka.

"Din aceste doua locuri nu s-a descoperit niciodata vreun asteroid, nici inofensiv, nici care s-ar putea lovi cu Pamantul. Din Bucuresti, de la noi, este relativ imposibil, pentru ca nu avem instrumente astronomice performante si nu avem nici un cer bun, pentru ca suntem in centrul orasului. Nici de la Galati nu s-a facut insa o astfel de descoperire, dar acolo sunt instrumente mai bune si cerul este, de asemenea, mai curat", a spus Andrei Sonka.

La intrebarea daca se poate stabili din Romania daca asteroizii observati sunt sau nu periculosi, specialistul a raspuns ca acest lucru nu este posibil folosindu-se informatiile dintr-un singur loc, ci toate datele adunate de astronomii din tara noastra trebuie puse la comun cu observatiile facute in intreaga lume despre acelasi asteroid.

NASA nu se descurca singura cu asteroizii si cere ajutor

Astfel, toate observatiile care se fac la noi sunt trimise catre Minor Planet Center (MPC), o organizatie coordonata de Uniunea Astronomica Internationala (IAU) si finantata de NASA, un loc in care se aduna toate informatiile stranse de specialistii din intreaga lume. Potrivit lui Andrei Sonka, in noaptea de luni spre marti, expertii de la Observatorul din Capitala au urmarit un asteroid.

Cat despre Minor Planet Center (MPC), asociatia se ocupa cu strangerea de date legate de planete mici (asteroizi) si comete, calculand orbitele acestora si publicand rezultatele printr-un sistem numit Minor Planet Circulars, astfel incat toti oamenii de stiinta sa aiba acces la ele.

Scopul principal al MPC este de a organiza informatiile legate de obiecte apropiate Pamantului - Near Earth Objects (NEO) - si de a avertiza in legatura cu probabilitatea ca acestea sa loveasca Terra, la cateva saptamani de la descoperire.

"Toata baza de date a MPC se afla la Harvard. Si acolo, pe masura ce oamenii incarca observatiile facute de ei, se calculeaza automat orbitele obiectelor observate. Astfel, de acolo aflam lucruri oficiale, acestea fiiind precise. Este o colaborare directa cu NASA, pentru ca si agentia foloseste, in calculele ei, aceste observatii", a adaugat specialistul.

Astronomii romani, nemultumiti de NASA

Cu toate acestea, Sonka a mentionat ca NASA, "inainte sa ceara ajutorul, trebuie sa mai si ofere ceva; daca nu oferi nimic in schimb, este degeaba", conchide acesta, nemultumit.

NASA trimite o naveta pe un asteroid care ar putea lovi Pamantul

"De la noi nu s-a descoperit niciodata un asteroid, insa, folosind imagini luate de telescoape din alte tari, am reusit sa descoperim asteroizi care se rotesc in jurul Soarelui. Dar niciunul periculos, ci doar asteroizi inofensivi. Deci s-au facut descoperiri, dar pe alte imagini, nu pe imaginile noastre, chiar am si dat nume romanesti pe cer in urma acestor observatii. Cand descoperi un asteroid ai dreptul sa-i dai si un nume", a conchis Andrei Sonka.

In urma cu putin timp, NASA a facut un apel catre expertii din intreaga lume. Marea Provocare, dupa cum se intituleaza curajosul plan al agentiei spatiale, ii roaga pe academicieni, astronomi si alti oameni de stiinta sa ajute agentia sa gaseasca orice fel de roca spatiala care se afla in apropierea Terrei si care ar putea pune planeta in pericol, au anuntat oficialii NASA, potrivit Counsel&Heal.

O lege din 2005 prevede ca NASA trebuie sa identifice 90% din "absolut toate obiectele aflate in apropierea Pamantului si care au diametrul de 140 de metri sau mai mult" pana in 2020. O roca spatiala cu o asemenea dimensiune este considerata suficient de mare pentru a nimici un oras intreg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Romania NASA colaborare, #Observator Astrononic Bucuresti NASA, #Observator Astronomic Galati NASA, #NASA asteroizi, #Romania asteroizi, #asteroizi impact Terra, #asteroizi impact Pamant , #NASA