Cum recunoastem un extraterestru inteligent? NASA ne ofera raspunsul

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 14:19
5113 citiri
Cum recunoastem un extraterestru inteligent? NASA ne ofera raspunsul
Foto: Daily Galaxy

Oameni cred ca un extraterestru inteligent seamana cu un om. Dar cunostiintele noastre sunt limitate asupra modului in care viata se poate dezvolta in alta parte in Univers. Acum, un nou proiect are drept scop sa reevalueze ceea ce ar putea fi o forma de viata extraterestra inteligenta.

"Viata si inteligenta de dincolo ar putea fi in forme pe care noi nu le concepem", a declarat lordul Martin Rees, cosmolog, astrofizician si presedinte al Royal Society din Marea Britanie, potrivit Daily Galaxy.

"Ei ar putea aparea in fata noastra si noi nu i-am recunoaste. Problema este ca suntem in cautarea a ceva care sa semene foarte mult cu noi, presupunand ca ei au cel putin ceva de genul matematica si tehnologie.

La fel cum un cimpanzeu nu poate intelege teoria cuantica, dincolo ar putea exista aspecte ale realitatii care sunt numai acolo", a explicat Rees.

Un extraterestru ar putea avea patru membre, la fel ca noi, oamenii. Sau ar putea avea 17 tentacule, in functie de procesele evolutive. Putem observa, cuantifica si descrie astfel de lucruri. Dar cum putem evalua cu adevarat modul in care 'functioneaza' o minte extraterestra?

O noua lucrare ce va fi publicata in revista Acta Astronautica in luna februarie si prezentata de Institutul de Astrobiologie al NASA ofera un exercitiu preliminar menit sa ne faca sa gandim dincolo de aparente, in evaluarea unei inteligente extraterestre.

S-au comparat diverse tipuri de inteligenta, fara a depinde de caracteristicile umane

Proiectul se numeste COMPLEX si compara diverse inteligente, inclusiv ale animalelor, microbilor si robotilor, in mai multe categorii de comportament si capacitate mentala.

"Scopul COMPLEX ar fi acela de a ne pregati pentru a evalua alte specii, daca le descoperim in spatiu", a declarat Denise Herzing, autorul studiului si biolog la Universitatea Florida Atlantic din Statele Unite.

Cercetarea ar putea fi critica pentru astrobiologie, care se bazeaza foarte mult pe intelegerea pamantenilor de a evalua ceea ce este posibil, pe alte planete. "Inteligenta" este un lucru extrem de dificil de stabilit.

Dimesiunile proiectului COMPLEX sunt impartite in mai multe evaluari: "coeficientul encefalului", "semnalele de comunicare", "complexitatea individuala", "complexitatea sociala" si "interactiunea intre specii".

Expertii au evaluat cinci surse de informatii concepute pentru studiu, in cadrul proiectului Institutului SETI numit "Inteligenta in astrobiologie". Au fost evaluate mai multe entitati, precum delfinii, caracatitele, albinele, microbii si robotii.

"COMPLEX a fost un proiect de inceput pentru a vedea cum am putea incepe sa comparam tipurile de inteligenta, fara a depinde numai de caracteristicile umane", a spus Herzing.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#viata inteligenta extraterestra, #cum recunoastem extraterestru inteligent, #proiect NASA inteligenta extraterestra , #NASA