Ziare.com

Descoperire NASA neasteptata: Trei planete locuibile, similare Terrei

de George Titus Albulescu
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:08

   

Descoperire NASA neasteptata: Trei planete locuibile, similare Terrei
O descoperire neasteptata a fost facuta de observatorul spatial Kepler al NASA: trei planete locuibile care seamana foarte mult cu Pamantul. Suntem mai aproape de a gasi un loc precum Terra, afirma oamenii de stiinta.

Cele trei planetele locuibile se gasesc la o distanta cuprinsa intre 1.200 si 2.700 de ani lumina fata de Pamant, potrivit, io9.

Cele trei lumi de marimea Pamantului au fost reperate orbitand in asa-numita Zona Goldilocks, unde apa lichida si viata pot exista pe suprafata acestora.

Plantele luminoase sunt denumite Kepler-62f, 62e si 69c. Kepler-62f, 62e si 69c au raze de 1,4, 1,6 si 1,7 ori mai mari decat a Pamantului. Cele trei planete au intrat in categoria celor "asemanatoare Pamantului, din zona locuibila", numarul acestora ajungand la patru in acest moment.

"Kepler-62e are, probabil, un cer foarte senin si este cald si umezeala peste tot in regiunile polare. Kepler-62f ar putea fi mai rece, dar are potential pentru existenta vietii", a spus Dimitar Sasselov, profesor de astronomie, care face parte din echipa misiunii Kepler.

"S-ar putea sa existe viata, dar ar putea fi bazata pe tehnologia noastra? Viata acestor lumi ar putea fi sub apa, fara acces usor la metale, electricitate sau foc.

(...) Cele trei lumi vor fi in continuare niste plantele albastre frumoase, care inconjoara o stea portocalie", a declarat Lisa Kaltenegger, unul dintre autorii studiului.

"Observatorul spatial Kepler s-a dovedit a fi o vedeta a stiintei. Descoperirea acestor planete stancoase din zona locuibila ne aduce mai aproape de a descoperi un loc precum cel de pe Pamant", a spus John Grunsfeld, administrator al misiunii stiintifice a NASA.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

reincepe

- boom-ul ... imobiliar !

 

cred ca ar trebui sa impachetam deja

este ceva drum pana acolo
sa nu ne-o ia altii inainte.

 

La tehnologia actuala....

...o sonda trimisa de pe Pamant ar ajunge acolo cam in 50 milioane de ani.
Asa ca este timp si de impachetat ))

sa-i impachetam

Hai sa-i trimitem intai p'astia de la guvernare sa "deschida terenul" si dupaia poate mergem si noi...

Ce frumos

Stiu savantii nostri sa descrie cam cum e treaba pe o planeta la 1200-2700 de ani lumina distanta. Si ce frumos si visator asculta Gura-Casca. Nu de alta dar aici,pe Pamant, viata americanului incepe sa fie plictisitoare. Nu mai e nimic de facut, nu tu foamete, nu tu razboaie de evitat, sanatatea e la maximum. Aici am rezolvat totul, acum ar cam fi vremea sa ne concentram efortul intelectual si material spre o alta planeta.

 

eu

nu inteleg dece astia se asteapta ca viata sa existe doar in conditiile pamantului

 

Simplu

Nu neaga niciunul ca n-ar exista si alte forme de viata, in alte galaxii.
Dar la ceva trebuie sa se raporteze si ei.
Iar singurele forme de viata pe care omenirea le cunoaste, la ora actuala, sunt cele care exista pe Terra.
Ce sa zica si ei?
Ca s-ar putea sa existe fiinte care beau acid clorhidric si mananca "praf de stele"?
)))

E necesar mai mult decat dimensiuni apropiate Pamantului

E necesar și un sistem solar poziționat ca al nostru, cu o stea cu caracteristici unice asa cum este Soarele. Nu spun eu că Soarele e o stea unică, ci Guillermo Gonzalez, un astronom de la Universitatea Washington din Seattle. El a afirmat:"Există mult mai putine stele ce pot sustine viata inteligentă decat cred oamenii...Dacă astronomii nu-si restrang sfera cercetărilor la stelele cu caracteristici unice ca Soarele, ei isi pierd o mare parte din timp“
Iată cateva caracteristici ale Soarelui care contribuie la sustinerea vietii:

● O stea individuală: Astronomii estimează că 85 la sută dintre stelele din vecinătatea Soarelui formează grupuri de două sau mai multe stele care orbitează una in jurul celeilalte. Aceste stele sunt legate intre ele prin fortele lor gravitationale.
Soarele insă este o stea individuală. "Prin urmare, ideea că Soarele este o stea individuală pare a fi cat se poate de neobisnuită“, scrie astronomul Kenneth Phillips, in cartea sa Guide to the Sun (Ghid spre Soare). Datorită acestui statut al Soarelui, Pămantul are o orbită mai stabilă, care, la randul ei, are un rol important in existenta vietii pe glob, afirmă Gonzalez.

● O stea masivă: Potrivit opiniei lui Gonzalez, altă particularitate a Soarelui constă in faptul că "este una dintre stelele cele mai masive care se află in vecinătatea sa, acestea reprezentand 10 la sută“, precizează revista New Scientist. Phillips remarcă: "Soarele contine 99,87 la sută din masa sistemului solar, iar prin forta sa gravitatională tine sub control toate corpurile ceresti din sistemul nostru solar“.
Datorită acestei caracteristici, Pămantul se află la o distantă suficient de mare fată de Soare, si anume de 150 de milioane de kilometri, si totusi nu se indepărtează de el. Insă, la randul ei, această distantă relativ mare contribuie la ocrotirea formelor de viată de pe Pămant, care altfel ar fi parjolite de Soare.

● Elemente grele: Gonzalez afirmă că Soarele contine cu 50 la sută mai multe elemente grele — carbon, azot, oxigen, magneziu, siliciu si fier — decat alte stele de acelasi tip si de aceeasi varstă. In această privintă, Soarele se remarcă printre ceilalti sori. "Cantitatea de elemente grele din Soare este foarte scăzută“, afirmă Phillips, "dar in alte stele . . . este si mai scăzută“. De fapt, stelele in care abundenta de elemente grele este asemănătoare celei din Soare apartin unei anumite categorii de stele numite populatia de tip I.
Ce legătură are aceasta cu existenta vietii pe Pămant? Elementele grele au un rol esential in sustinerea vietii. Dar ele sunt rare, alcătuind mai putin de 1 la sută din Univers. Pămantul insă contine aproape toate elementele mai grele. De ce? Deoarece, potrivit opiniei astronomilor, Pămantul orbitează in jurul unei stele atat de neobisnuite, Soarele.

 

E necesar mai mult decat dimensiuni apropiate Pamantului 2

● O orbită mai putin eliptică: Faptul că Soarele face parte din populatia de tip I mai prezintă un avantaj. "Stelele din populatia de tip I parcurg, in general, orbite aproape circulare in jurul nucleului galactic“, se afirmă in cartea Guide to the Sun. Orbita Soarelui este mai putin eliptică decat cea a altor stele de acelasi tip si de aceeasi varstă. Dar de ce ar putea avea aceasta vreo legătură cu existenta vietii pe Pămant? Pentru că forma circulară a orbitei Soarelui impiedică astrul să evadeze spre centrul galaxiei, unde se află multe supernove (stele care explodează).

● Variatia de strălucire: Iată incă o caracteristică interesantă a stelei sistemului nostru solar. In comparatie cu alte stele asemănătoare, variatia de strălucire a Soarelui este cu mult mai mică. Cu alte cuvinte, luminozitatea sa este constantă.
Această emisie relativ constantă de lumină este indispensabilă vietii de pe Pămant. "Insăsi prezenta noastră pe planetă este o dovadă că luminozitatea Soarelui constituie unul dintre cei mai stabili factori de mediu“, afirmă Karl Hufbauer, specialist in istoria stiintei.

● Inclinatia orbitei: Orbita Soarelui este doar usor inclinată fată de planul galactic al Căii Lactee. Aceasta inseamnă că unghiul dintre planul orbitei Soarelui si planul galaxiei noastre este foarte mic. In ce măsură contribuie aceasta la bunăstarea vietii de pe Pămant?
Cu mult in afara granitelor sistemului nostru solar, suntem inconjurati de un imens "rezervor“ sferic de comete, numit norul lui Oort. Să presupunem că inclinatia orbitei Soarelui fată de planul galactic ar fi mai mare. In acest caz, Soarele ar traversa aproape perpendicular planul galaxiei noastre, provocand perturbatii in norul lui Oort. Care ar putea fi consecintele? Pămantul ar fi bombardat de o ploaie de comete catastrofică, afirmă astronomii.

Proprietătile unice ale Soarelui, datorită cărora este posibilă existenta vietii pe Pămant, ne transmit un mesaj clar că această stea precum și planeta nostră, sunt opera unui Proiectant si Creator inteligent si puternic

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor