Dovada ca pe Marte a existat apa

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:02
4829 citiri
Dovada ca pe Marte a existat apa

Desi aflat pe suprafata lui Marte de numai 7 saptamani, robotul Curiosity deja a descoperit dovezi ale existentei apei, in trecut, pe planeta.

Robotul a trimis pe Terra imagini cu conglomerate clasice de pe planeta rosie, de pietris si nisip. Oamenii de stiinta implicati in misiune spun ca forma rotunjita a rocilor indica faptul ca acestea au fost transportate si erodate de apa, relateaza BBC.

O conferinta pe aceasta tema a fost tinuta in California de specialisti NASA. Pe Marte exista chiar o retea de albii pe unde curgea apa, a declarat Bill Dietrich, de la Universitatea California, din Berkley. Se estimeaza ca acestea sunt vechi de mii sau chiar milioane de ani.

Imagini infatisand canalele golite de pe suprafata planetei au ajuns la oamenii de stiinta si in trecut, iar in prezent doar un noroc a facut ca roverul Curiosity sa se afle in apropierea unui astfel de loc.

Locul langa care a aterizat Curiosity, plin de dovezi ale existentei trecute a apei, a fost numit Hottah, nume care face referire la un lac din nord-vestul Canadei.

In prezent este studiata compozitia pietrelor, care ar putea aduce informatii importante legate de viteza cu care curgea apa. In plus, se poate afla chiar si ce pH avea apa, ceea ce ar oferi informatii pretioase legate de felul in care arata mediul inconjurator la acea vreme, date despre trecutul acestei planete.

In prezent, Curiosity se indreapta catre un loc numit Glenelg, unde se presupune ca rocile ar putea oferi informatii pretioase.

Misiunea americana pe Marte, in valoare de 2,6 miliarde de dolari, a inceput in 6 august si se preconizeaza ca va dura un an martian, respectiv 2 ani de-ai Terrei. Se cauta un raspuns la intrebarea daca planeta rosie ar fi putut sustine viata sub forma microbiana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#apa Marte dovezi, #Curiosity rauri Marte, #viata Marte Curiosity, #microbi Marte NASA , #NASA