NASA a anuntat cand si cum are de gand sa revina pe Luna. Detalii despre misiunile Artemis (Video)

Vineri, 24 Mai 2019, ora 14:29
8513 citiri
NASA a anuntat cand si cum are de gand sa revina pe Luna. Detalii despre misiunile Artemis (Video)

Administratorul general al NASA a prezentat calendarul programului Artemis, creat pentru a readuce echipaje de astronauti americani pe Luna, pentru prima data dupa 1972, care va cuprinde opt lansari de rachete si plasarea unei mini-statii spatiale pe orbita lunara pana in anul 2024.

Administratorul agentiei spatiale americane a confirmat ca Artemis 1 va fi o misiune fara echipaj in jurul Lunii, planificata pentru 2020.

Va urma Artemis 2, o misiune ce va consta intr-un zbor cu echipaj in jurul Lunii si care va avea loc "aproximativ in 2022", informeaza AFP.

Apoi, misiunea Artemis 3 va duce astronauti pe Luna, inclusiv prima femeie care va pasi pe scoarta lunara, in 2024 - va fi echivalentul misiunii Apollo 11, care i-a dus pe Neil Armstrong si Buzz Aldrin pe Luna in iulie 1969.

Cele trei misiuni Artemis vor fi lansate cu cea mai mare racheta din toate timpurile, Space Launch System (SLS), aflata in etapa de constructie, dar a carei dezvoltare a acumulat intarzieri atat de mari, incat primul ei zbor, programat in 2020, trebuie sa fie decalat, potrivit mai multor experti. In partea superioara a lansatorului se va afla capsula locuibila Orion.

Acestor misiuni, care vor fi "100% ale NASA", li se vor adauga cinci lansari care vor livra segmente din viitoarea "Gateway", o mini-statie spatiala de pe orbita lunara, care ii va astepta pe astronauti si va fi folosita ca punct de trecere.

Aceste cinci lansari vor fi realizate intre 2022 si 2024 de companii spatiale private, pe care NASA le va finanta.

Viitoarea statie de pe orbita lunara va fi intr-o prima etapa minuscula: ea va include initial doar un element propulsie/energie si un mic spatiu de locuit. In 2024, astronautii de pe Terra vor putea sa ajunga la bordul ei.

Apoi, ei vor cobori pe Luna la bordul unui vehicul denumit "lander" (modul de asolizare), ce va trebui sa fie trimis in prealabil catre mini-statia lunara si atasat de aceasta. O parte a modulului va ramane pe Luna, iar o alta va permite astronautilor sa redecoleze si sa ajunga din nou pe statie, de unde vor putea sa urce in vehiculul Orion si sa revina pe Terra.

Jim Bridenstine a anuntat joi ca NASA a ales compania Maxar pentru a construi primul modul al statiei lunare, cel care va furniza energie, gratie unor mari panouri solare.

In urmatoarele luni, NASA va trebui sa aleaga firma care va construi modulul de asolizare. Toate marile grupuri aerospatiale, precum Boeing si Lockheed Martin, dar si cei noi intrati in acest sector, precum Blue Origin, s-au inscris in cursa pentru obtinerea acestui contract.

"Nu vom detine materialul, vom cumpara un serviciu", a declarat Jim Bridenstine, vorbind despre acel modul de asolizare. "Scopul este sa mergem repede cu acest proiect".

"Nu construim o noua Statie Spatiala Internationala", a prevenit el. "Scopul nostru final este sa mergem pe Marte si nu de a ramane blocati pe Luna".

Spre deosebire de programul Apollo, NASA doreste de aceasta data o prezenta durabila pe Luna. Viitoarea statie orbitala va avea o durata de functionare de 15 ani, iar agentia americana vrea sa construiasca - in parteneriat cu alte agentii spatiale nationale si companii private - o infrastructura pe suprafata Lunii pentru a extrage apa, oxigen si hidrogen.

Planul anuntat de NASA prevede alte 18 lansari cu SLS si rachete private pana in 2028. Iar Jim Bridenstine insista asupra faptului ca statia orbitala va fi deschisa pentru toti astronautii din lume.

"Poate ca un miliardar va dori sa foloseasca statia pentru a merge pe Luna cu propriul lui modul de asolizare, considerand ca exista metale pretioase in anumite locuri de pe Luna", a sugerat administratorul NASA.

Insa un obstacol major va trebui sa fie depasit: Congresul nu si-a exprimat deocamdata intentia de a acorda NASA fondurile suplimentare pe care agentia spatiala americana le-a cerut pentru a-si atinge obiectivul in 2024.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...