NASA face un anunt rasunator: E apa in stare lichida pe Marte! (Galerie foto)

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 18:23
17398 citiri
NASA face un anunt rasunator: E apa in stare lichida pe Marte! (Galerie foto)

Anuntul mult-asteptat de la NASA a fost facut: pe Marte exista apa in stare lichida.

Anuntul a fost facut luni, in cadrul unei conferinte transmise live pe site-ul NASA. Agentia anuntase inclusiv ora la care urma sa faca marele anunt, asa ca vestile erau asteptate cu sufletul la gura.

Seful Tesla si SpaceX, despre modalitatea rapida de a face planeta Marte locuibila

Existenta apei sarate in stare lichida pe Marte deschide posibilitatea ca pe planeta sa se gaseasca si forme de viata, relateaza The Guardian.

Vara, prin canioane si peretii craterelor curge apa sarata in stare lichida, spun cercetatorii.

Santurile gasite pe Marte au trimis cercetatorii cu gandul la apa lichida de multa vreme, insa acum se cunoaste in detaliu mecanismul, specialistii NASA afirmand ca apa dispare toamna, pe masura ce temperaturile scad.

Surpriza de proportii pe Marte: Apa poate exista in stare lichida - Exista sau nu viata?

Pentru moment nu se stie de unde vine aceasta apa, existand teoria ca se inalta din sol, din ghetarii care se afla sub acesta. O alta posibilitate este ca provine in urma fenomenului de condens, din atmosfera martiana.

"Este apa lichida azi pe suprafata lui Marte", a declarat Michael Meyer, cel care conduce programul de explorare NASA pe Marte. "De aceea, suspectam ca exista macar posibilitatea de a avea un mediu locuibil azi", a mai spus acesta.

"A fost nevoie de multe nave spatiale si de multi ani pentru a rezolva acest mister, dar acum stim ca este apa lichida pe suprafata acestei planete reci si desertice", a mai spus si Michael Meyer. "Se pare ca cu cat studiem mai mult Marte, cu atat mai multe invatam despre cum poate fi sustinuta viata si unde exista resurse pentru a fi sustinuta in viitor", a mai declarat acesta.

Odata cu anuntul, au fost prezentate si cateva imagini in care sunt vizibile santurile facute de apa.

Foto: Nasa/JPL/University of Arizona

Unele dintre acestea masoara si cateva sute de metri.

Foto: Mars Reconnaissance orbiter/University of Arizona/JPL/NASA

Depozite de sare au fost gasite inclusiv in craterul Horowitz.

Foto: Mars Reconnaissance orbiter/University of Arizona/JPL/NASA

Potrivit dr. Joe Michalski, de la Muzeul Natural de Istorie din Marea Britanie, sansele ca forme de viata sa fie gasite, chiar daca apa este sarata, sunt mari. "De fapt, pe Pamant, ori de cate ori gasim apa, gasim viata", a declarat el pentru The Telegraph.

John Grunsfeld, din cadrul NASA, a declarat ca spera ca in curand sa fie trimisi oameni pe Marte, pentru a fi explorata. Potrivit acestuia, este imperativ sa se procedeze asa.

Unii internauti observa ca NASA face marele anunt chiar inainte de lansarea unui film "pro NASA", "The Martian".

In aprilie anul acesta, cu ajutorul robotului Curiosity, s-a descoperit ca exista conditiile favorabile ca firisoare de apa sa se formeze la ecuatorul martian, noaptea, acolo unde roverul a aterizat. Apa se evapora insa in timpul zilei, cand temperatura creste. Cu alte cuvinte, putem vorbi despre un ciclu zilnic al apei pe Marte, afirma atunci cercetatorul Javier Martin-Torres, care face parte din misiunea Curiosity.

Apa este esentiala vietii, asa cum o stim. Prezenta sa in stare lichida pe Marte are implicatii astrobiologice, geologice, hidrologice si poate afecta viitoarele misiuni. Mai mult, in contextul in care se vorbeste din ce in ce mai mult de colonizarea planetei, informatia e cruciala.

Site-ul NASA s-a confruntat cu dificultati, in contextul numarului mare de vizitatori.

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...