NASA lanseaza un robot spre Marte

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 12:14
1925 citiri
NASA lanseaza un robot spre Marte
Foto: nasa.gov

Cel mai mare si mai ambitios robot proiectat de NASA pana acum, "Curiosity", va fi lansat pe orbita in acest weekend, cu destinatia Marte, urmand sa ajunga pe planeta rosie in noua luni.

Misiunea robotului numit "Curiosity" va fi sa afle daca planeta Marte a avut, sau inca are, conditii favorabile vietii, informeaza National Geographic.

"Masina-robot" cantareste 900 de kilograme si va fi lansata de la Cape Canaveral, odata cu racheta Atlas V.

Daca totul merge bine, "masina-robot" va fi prima ambarcatiune NASA care sa aterizeze pe o alta planeta folosind un sistem inovator care permite robotului sa fie lasat la sol dintr-un fel de macara, intr-o maniera similara elicopterelor care, folosind cabluri, lasa la sol incarcaturile.

Cei de la NASA au avut nevoie de un nou sistem de aterizare, deoarece "Curiosity" este de doua ori mai mare si de cinci ori mai greu decat predecesorii sai.

Cu asa un robot robust, airbagurile nu ar putea permite aterizarea in siguranta a lui "Curiosity".

"Suntem cu pumnii stransii ca totul sa mearga cum e planuit, in privinta lansarii. Insa de-abia vara viitoare, cand va ajunge pe Marte, ne vom tine cu adevarat respiratia", a declarat inginerul-sef al noii "masini-robot", Rob Manning.

#NASA misiune Marte, #NASA robot Marte, #NASA Curiosity Marte , #NASA