NASA ne invita sa cautam impreuna cu ea noi planete. Ce putem face

Luni, 20 Februarie 2017, ora 20:34
3188 citiri
NASA ne invita sa cautam impreuna cu ea noi planete. Ce putem face
Foto: Arhiva Pixabay

NASA invita publicul larg sa se implice in cautarea de planete si alte obiecte cosmice aflate in regiunile de la marginea sistemului nostru solar si in spatiul interstelar vecin.

Un nou site web denumit "Backyard Worlds: Planet 9" (Lumile din curtea din spate: Planeta 9) permite oricarei persoane interesata de astronomie sa se alature cautarii, analizand scurte clipuri video realizate din imaginile surprinse in cadrul misiunii WISE a NASA (Wide-field Infrared Survey Explorer). In aceste clipuri video este evidentiata evolutia graduala, pe cer, a unor obiecte cosmice.

"Sunt peste patru ani lumina distanta intre Neptun si Proxima Centauri, cea mai apropiata stea (fata de Soare) si o mare parte din acest spatiu vast este inca neexplorat. Foarte putina lumina solara ajunge atat de departe, conditii in care pana si cele mai mari obiecte din aceasta regiune din spatiu sunt foarte greu de reperat in spectrul vizibil al luminii.

Daca insa privim in infrarosu, cu ajutorul lui WISE, am putea sa descoperim obiecte cosmice pe care altfel nu le-am observa", a explicat Marc Kuchner, astrofizician la Centrul Spatial Goddard, al NASA, din Greenbelt, Maryland.

WISE a scanat intregul cer intre 2010 si 2011, producand cea mai completa analiza a marginilor sistemului solar in spectrul infrarosu. Dupa ce si-a incheiat misiunea principala, WISE a fost oprit in 2011, dar a fost reactivat in 2013, cand a primit misiunea de a asista NASA in cautarea obiectelor cosmice din apropierea relativa a Pamantului, care ar putea reprezenta pericole pentru planeta noastra (asteroizi, comete).

Astfel, misiunea a fost redenumita NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer).

Noul website foloseste aceste date pentru a cauta eventuale obiecte cosmice inca nedescoperite la marginile si dincolo de marginile sistemului nostru solar. In 2016, astronomi de la Caltech, in Pasadena, California, au aratat ca un grup de obiecte foarte indepartate din sistemul solar prezinta niste caracteristici orbitale ce ar putea indica faptul ca sunt influentate de gravitatia unei planete inca nedetectata, pe care oamenii de stiinta au botezat-o "Planeta 9".

Noi dovezi despre existenta celei de-a 9-a planete.

Daca Planeta 9 - numita de alte surse Planeta X - exista, ar putea sa apara in datele adunate de WISE.

In cadrul acestui proiect ar mai putea fi descoperite si obiecte mai indepartate, cum ar fi piticele maronii, in proximitatea spatiului interstelar.

"Piticele maronii se formeaza ca stelele, dar evolueaza apoi ca niste planete, iar cele mai reci sunt foarte asemanatoare lui Jupiter", a sustinut Jackie Faherty, astronom la Muzeul American de Istorie Naturala de la New York. "Folosind Backyard Worlds: Planet 9, publicul ne poate ajuta sa descoperim mai multe despre astfel de lumi intunecate si bizare", a adaugat el.

Spre deosebire de obiectele cosmice indepartate, cele aflate in sistemul nostru solar sau in apropierea acestuia par sa se miste pe cer in mod diferit. Cea mai buna metoda de a descoperi astfel de obiecte este de a le cauta sistematic in imaginile obtinute de WISE.

Pe acest site, amatorii de descoperiri astronomice pot examina milioane de "flipbooks" - scurte animatii in care sunt prezentate modificarile aparute de-a lungul anilor in mici regiuni ale cerului. Obiectele cosmice ce vor fi identificate de participanti vor fi examinate cu prioritate de echipe de astronomi profesionisti. Participantii vor primi credit pentru eventualele descoperiri in studiile stiintifice ce vor insoti acest proiect.

Proiectul "Backyard Worlds: Planet 9" este o colaborare intre NASA, UC Berkeley, Muzeul American de Istorie Naturala din New York, Arizona State University, Space Telescope Science Institute din Baltimore si Zooniverse.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Backyard Worlds Planet 9, #misiune WISE NASA, #amatori cautare planete, #NASA misiune NEOWISE , #NASA