Ziare.com

NASA publica prima harta 3D a calotei de gheata din Groenlanda

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 20:35

   

NASA publica prima harta 3D a calotei de gheata din Groenlanda
Prima harta 3D a calotei glaciare din Groenlanda, oferind informatii detaliate despre varsta si structura diferitelor straturi de gheata, a fost elaborata cu ajutorul datelor furnizate de Agentia spatiala americana (NASA), conform paginii de internet a acestei institutii americane.

Realizarea a fost posibila prin coroborarea unor informatii anterioare cu cele obtinute cu un radar special in cadrul operatiunii IceBridge a NASA, care a efectuat peste o suta de zboruri in acest scop.

"Acest nou si urias volum de date arata cum au evoluat straturile de gheata si care este situatia astazi", a explicat principalul autor al studiului, Joe MacGregor, specialist in domeniul studierii ghetii la The University of Texas din Austin.

Calota glaciara din Groenlanda este a doua ca marime din lume, dupa cea din Antarctida, iar topirea ei ar duce la o ridicare a nivelului oceanului planetar cu aproximativ 6 metri.

Stratul de gheata a scazut in ultimii 20 de ani si incalzirea globala va accentua acest fenomen. De aceea, oamenii de stiinta analizeaza straturile de gheata din diferite perioade din trecut pentru a intelege mai bine eventuale transformari din viitor si a face estimari legate de influenta pe care acestea ar putea sa o aiba asupra nivelului apei marilor si oceanelor.

"Inainte de acest studiu, un model bun al straturilor de gheata era acela care prezenta corect viteza de modificare a grosimii si suprafetei lor. Acum, vom putea pentru a cunoaste corect istoria lor, lucru foarte important intrucat straturile de gheata au amintiri foarte indepartate", a subliniat Joe MacGregor.

Acest studiu a fost publicat online la 16 ianuarie 2015 in revista "Journal of Geophysical Research Earth Surface", precizeaza NASA.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5657 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor