NASA vinde platformele cu care a trimis pe luna rachetele Apollo

Joi, 22 August 2013, ora 23:02
3137 citiri
NASA vinde platformele cu care a trimis pe luna rachetele Apollo
Foto: AFP/NASA

NASA vinde trei platforme de lansare folosite la trimiterea in spatiu a misiunilor Apollo Saturn. Agentia le considera surplus si a anuntat ca e in cautarea unui cumparator.

Platformele, care au fost folosite la misiunile lunare Apollo si apoi pentru navetele agentiei, cantaresc 4.100 de tone si au fost construite in 1967. Fiecare are trei "gauri de flacara" pe unde ieseau jeturile uriase de foc ale motoarelor rachetelor in momentul lansarii, arata Telegraph.

Desi NASA nu a facut nici o mentiune privind suma pe care ar vrea sa o obtina de pe urma vanzarii celor trei platforme, se cunoaste ca, pentru a construi o noua platforma, agentia spatiala americana cheltuieste 234 milioane de dolari.

Pentru cele trei, se crede ca NASA urmareste o procedura de vanzare in leasing sau chiar o vanzare definitiva contra catorva zeci de milioane de dolari. In fiecare an, NASA castiga aproximativ 400 de milioane de dolari din vanzarea echipamentelor in surplus, respectiv tehnologie electronica, echipament de testatre, vehicule si componente de avioane.

De asemenea, ofera obiecte rare pentru muzee: manusi de costume spatiale sau roti ale navetelor spatiale. Printre cele mai pretioase lucruri vandute recent se numara si trei dintre navetele spatiale ale NASA, care s-au dat la pretul de 17,7 milioane lire sterline fiecare.

Pentru cele trei platforme, NASA a sugerat trei optiuni de folosire in caz ca s-ar arata cineva interesat. Prima ar fi folosirea in scop comercial de catre o companie privata spatiala sau o tara straina interesata sa-si lanseze propriile rachete. O alta ar fi transformarea lor in obiective turistice sau recifuri articiale.

Ultima si cea mai trista optiune e considerea lor drept inutila si trimiterea la fier vechi, pentru recuperarea materialelor care pot fi reutilizate. Cumparatorii posibil interesati sunt invitati sa apara la sfarsitul lui august iar licitatia se va tine pe pe 6 septembrie.

Ce nu se stie e daca NASA va asigura transportul platformelor sau daca virtualul cumparator va trebui sa se descurce cu luarea lor de la Kannedy Space Center din Florida.

Printre posibilii cumparatori mentionati de cotidianul britanic se numara Nigeria, cazinourile chinezesti, Elon Musk, unul din fondatorii PayPal, sau Jeff Benzos, fondatorul Amazon.com, ultimii doi avand initiative recente in legatura cu programele spatiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#NASA vinde platforme spatiale, #NASA platforme rachete Apollo, #NASA platforme fier vechi , #NASA