NASA vrea sa ajunga la asteroidul Psyche cu 4 ani mai devreme

Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 11:18
2908 citiri
NASA vrea sa ajunga la asteroidul Psyche cu 4 ani mai devreme
Foto: NASA

NASA a gasit o modalitate de a vizita asteroidul Psyche, un obiect metalic cu diametrul de aproximativ 252 de kilometri, din centura de asteroizi dintre planetele Marte si Jupiter, cu 4 ani mai devreme decat a stabilit initial.

Astfel, lansarea acestei misiuni va avea loc cu un an mai devreme, in 2022, iar restul de trei ani vor fi castigati prin alegerea unei noi traiectorii, mai eficiente, spre acest obiect din centura de asteroizi, conform SPACE.com.

Aceasta noua traiectorie scuteste sonda ce va fi trimisa spre Psyche de nevoia de a orbita planeta noastra pentru a accelera suficient. De asemenea, sonda nu va trece prea aproape de Soare si astfel nu va avea nevoie sa fie dotata cu scuturi suplimentare de protectie termica.

Conform noului program al misiunii, sonda urmeaza sa ajunga la asteroid in 2026, cu patru ani mai devreme decat in varianta initiala a misiunii.

O planeta care si-a pierdut mantaua

Principalul obiectiv al misiunii spre asteroidul Psyche este de a aduna mai multe informatii despre originile sistemului solar. Spre deosebire de alti asteroizi din centura dintre Marte si Jupiter, Psyche pare sa fie complet metalic, fiind compus din nichel si fier, la fel ca si nucleul Pamantului.

Dimensiunile mari si caracterul metalic al acestui asteroid i-au facut pe unii planetologi sa emita ipoteza ca Psyche ar putea fi nucleul unei protoplanete distruse.

Asteroizii sunt formati din materia primordiala ramasa din norul de praf si gaze cosmice dupa ce s-a aprins Soarele si s-a format sistemul solar. Analiza diferitelor tipuri de asteroizi ii ajuta pe planetologi sa inteleaga cum s-a format Pamantul si celelalte planete din sistem.

Asteroizii, ca si cometele, sunt obiecte protoplanetare primitive care, sub influenta gravitatiei, se pot agrega si, cand devin suficient de mari si de fierbinti, pot forma noi planete - elementele din care sunt formate se topesc partial, iar cele mai grele elemente, asa cum este fierul, se aduna in centrul noului corp protoplanetar, formand un nucleu, pe cand elementele cu densitatea mai scazuta, asa cum este siliciul, raman la suprafata.

Acest proces de diferentiere explica de ce Pamantul, dar si celelalte planete telurice din sistemul solar - Mercur, Venus si Marte - au nuclee din fier si mantale si cruste bogate in siliciu. Asteroidul Psyche ar putea fi nucleul metalic al unei planete care si-a pierdut mantaua si crusta in spatiu, spulberate de o coliziune catastrofala.

Misiunea va incerca sa raspunda intrebarilor legate de trecutul lui Psyche. Printre acestea se numara cele legate de posibilitatea existentei unui proces alternativ de formare a corpurilor de masa planetara, ce nu se bazeaza pe diferentierea elementelor chimice, de posibilitatea ca Psyche sa fi avut un camp magnetic similar celui terestru inaintea de coliziunea in care si-ar fi pierdut mantaua sau daca in nucleul unei planete se aduna si alte elemente in afara de fier.

Coliziune sau colonizare

Un alt obiectiv important al acestei misiuni este legat de studierea asteroizilor care, daca ar intra in coliziune cu Terra, ar avea capacitatea sa duca la disparitia vietii. Psyche are diametrul de peste 250 de kilometri, iar o eventuala ciocnire intre planeta noastra si un astfel de asteroid ar fi distrugatoare, in conditiile in care asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani avea diametrul de doar 15 kilometri.

Oamenii de stiinta trebuie sa afle cat mai multe despre compozitia si modul de alcatuire al acestor asteroizi mari pentru a putea formula planuri de aparare a Pamantului in cazul in care un astfel de obiect ar ameninta planeta noastra.

Asteroizii pot reprezenta si viitoare destinatii pentru companii si corporatii miniere de pe Pamant. Aceste corpuri cosmice pot contine resurse importante ce vor putea fi folosite in procesul de extindere a speciei umane in sistemul solar.

Sonda ce va fi lansata spre asteroidul Psyche va fi dotata cu patru instrumente stiintifice: o camera video, un spectrometru cu raze gamma pentru a identifica toate elementele chimice care intra in compozitia acestui asteroid, un magnetometru si un experiment legat de gravitatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#NASA misiune asteroid Psyche , #NASA