NASA vrea sa exploreze Venus cu un rover mecanic, asa cum si l-ar fi imaginat Jules Verne

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 15:11
3513 citiri
NASA vrea sa exploreze Venus cu un rover mecanic, asa cum si l-ar fi imaginat Jules Verne
Foto: Arhiva Pixabay

Venus, a doua planeta de la Soare, un corp cosmic similar in multe privinte Pamantului, a ramas foarte putin explorata din cauza conditiilor foarte dure de la suprafata, care fac imposibila folosirea aparaturii electronice de tipul celei din dotarea roverelor care exploreaza suprafata planetei Marte.

NASA doreste insa sa demonstreze ca o astfel de problema aparent insurmontabila este de fapt doar o provocare si vizeaza explorarea lui Venus cu un rover autonom mecanic, care sa comunice prin Morse, asa cum si l-ar fi imaginat probabil Jules Verne.

Inginerii de la NASA studiaza posibilitatea constructiei unui rover "steampunk" pentru explorarea suprafetei lui Venus, inlocuind peste tot unde este posibil echipamentele electronice cu sisteme de parghii si roti dintate, conform SPACE.com.

"Venus este un loc prea inospitalier pentru a putea folosi sistemele electronice complexe de control cu care sunt dotate roverele de la suprafata lui Marte", a explicat Jonathan Sauder, inginer la NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California.

"Cu un rover complet mecanic, insa, am putea desfasura o misiune de cel mult un an" la suprafata lui Venus, a adaugat el.

In cazul lui Venus, "inospitalier" este insa un cuvant prea bland. Conditiile de pe planeta fac ca Infernul lui Dante sa para un mic colt de Paradis. Presiunea atmosferica la suprafata lui Venus este suficient de puternica pentru a distruge coca unui submarin nuclear.

Efectul de sera manifestat in atmosfera acestei planete, care practic nu se poate raci, face ca temperatura medie la suprafata sa fie de 462 de grade Celsius - suficient de mare pentru a topi plumbul - temperatura la care sistemele electronice sofisticate nu pot rezista.

Nicio sonda nu a putut indura aceste conditii mai mult de 127 de minute si niciuna dintre "puterile spatiale" ale Terrei nu a incercat sa mai trimita o misiune spre Venus de mai bine de trei decenii.

Ultimele sonde care au asolizat pe Venus sunt modulele sovietice Vega 1 si Vega 2, care si-au desfasurat misiunea in 1984.

Citeste si Viitoarea casa a omenirii va fi Venus? Proiect NASA neobisnuit (Video)

NASA si-a asumat insa provocarea de a concepe un rover capabil sa reziste presiunii atmosferice, temperaturilor si ploilor de acid sulfuric de pe Venus, cautand inspiratie in celebra masina diferentiala conceputa de Charles Babbage in secolul al XIX-lea (un calculator automat, mecanic, proiectat pentru tabelarea functiilor polinomiale) sau in misteriosul mecanism Antikythera, ce era folosit de vechii eleni pentru a prezice producerea eclipselor si pentru alte calcule astronomice.

Pornind de la astfel de surse de inspiratie, inginerii NASA lucreaza la un vehicul concept pentru explorarea unor medii extreme, denumit Automaton Rover for Extreme Environments (AREE).

"Intr-o prima faza, am comparat tehnologiile pur mecanice de automatizare pentru rovere cu cele electronice capabile sa reziste la temperaturi ridicate si cu cele hibride. Un rover cu totul mecanic, desi fezabil, nu ar fi practic, iar un rover construit doar pe baza celor mai rezistente echipamente electronice de care dispunem nu ar face fata conditiilor de pe Venus.

Varianta unui rover hibrid, care sa foloseasca atat sisteme mecanice cat si anumite echipamente electronice rezistente la temperaturi ridicate este insa foarte promitatoare", a subliniat Sauder.

Un astfel de rover hibrid s-ar deplasa la suprafata lui Venus pe senile, la fel ca un tanc, iar cea mai mare parte a energiei de care are nevoie va fi generata de o turbina eoliana.

De asemenea, NASA are in vedere si instalarea unor panouri solare pentru suplimentarea energiei roverului.

Roverul AREE va fi dotat si cu o antena radar rotativa, putand retransmite selectiv semnalele radar primite de la o sonda ramasa pe orbita lui Venus. Roverul AREE ar putea transmite datele adunate de la suprafata lui Venus prin codul Morse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#NASA rover Venus , #NASA