Naveta Atlantis s-a intors pe Pamant - NASA nu mai poate iesi in spatiu

Joi, 21 Iulie 2011, ora 14:35
3622 citiri
Naveta Atlantis s-a intors pe Pamant - NASA nu mai poate iesi in spatiu

Naveta Atlantis a aterizat joi in Florida, dupa o misiune de 13 zile, a 135-a si ultima misiune NASA a unei navete in spatiu. Aterizarea, una incununata de succes, pune capat unui program demarat in 1981 si marcheaza momentul in care NASA ramane fara mijloc de a-si transporta astronautii in spatiu.

Practic, NASA va fi la mana Rusiei, depinzand, cel putin cinci ani de acum inainte, de capsulele rusesti Soiuz, care taxeaza cu 51 de milioane de dolari un loc la bord. Exista si posibilitatea folosirii capsulelor europene si nipone. In plus, SUA promoveaza un program care sa grabeasca iesirea pe piata a navetelor spatiale private.

Naveta, cu echipajul sau format din 4 persoane, a aterizat la Centrul Spatial Kennedy din Florida la ora locala 5:56, cu putin inainte de rasarit, relateaza The Washington Post.

La sfarsitul misiunii de 13 zile pe ISS, comandatul de pe Atlantis, Chris Ferguson, a declarat: "Naveta spatiala a schimbat modul in care vedem lumea". El si restul echipajului, pilotul Doug Hurley si specialistii in misiuni Sandy Magnus si Rex Walheim, au plecat de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) marti, dupa ce au lasat provizii pentru un an.

In total, navetele care au facut drumul catre ISS, finalizata in 12 ani, au parcurs circa 865 de milioane de kilometri. Nu mai putin de 356 de astronauti au zburat in spatiu cu ele, unii chiar de mai multe ori, multi chiar din alte tari decat SUA, 16 la numar.

Atlantis a fost gandita inca de la sfarsitul anilor '60 si era doar un punct de plecare pentru navete mai mari si mai performante, promisiune care nu a fost insa atinsa.

Endeavour, Atlantis, Discovery si prototipul Enterprise vor deveni piese de muzeu, urmand a fi expuse in diferite parti ale SUA. Cat despre Challanger si Columbia, acestea au fost distruse in 1986 si 2003, ucigand si 14 oameni.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Atlantis aterizare Florida, #intoarcere Atlantis, #NASA navete spatiale, #ultima misiune Atlantis , #NASA